Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Mogelijk vrijspraak voor Mohamed B.

De rechter in Rotterdam doet dinsdag uitspraak tegen terreurverdachte Mohamed B. Het Openbaar Ministerie eiste eerder vier jaar cel tegen B. wegens het voorbereiden van een aanslag in Nederland op politiemensen en militairen.

Op 28 augustus oordeelde de rechtbank echter dat B. onmiddellijk op vrije voeten moest komen, nadat hij bijna een jaar in voorarrest zat. Volgens zijn advocaat kan het daarom bijna niet anders dan dat de rechter aanstuurt op vrijspraak.

B. deed zich onder meer op sociale media voor als terrorist, waardoor hij in het vizier kwam van de inlichtingendiensten. Volgens zijn advocaat is hij echter een fantast, die zich eerder uit stoerdoenerij ook voordeed als multimiljonair.

2. Pro-formazitting tegen Bart van U. behandelt moord op Els Borst

Bart van U. moet zich dinsdag voor het eerst verantwoorden voor de moord op Els Borst. In juli oordeelde het Openbaar Ministerie dat het "voldoende grond" had om Van U. te vervolgen voor de moord op de oud-politica. Borst werd in januari dood gevonden in haar woning in Bilthoven. Ze kwam door messteken om het leven.

Van U. verscheen eerder voor de rechter in het proces van de moord op zijn zus, waarvan hij ook wordt verdacht. Toen legde hij een warrige verklaring af. De zaak wordt dinsdag niet inhoudelijk behandeld. Het is daarom niet zeker of Van U. ook in de rechtszaal verschijnt. Als dat wel het geval is, is de kans volgens zijn advocate groot dat hij ook iets gaat zeggen.

3.Pieter Broertjes geeft uitleg over asielopvang Hilversum

Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes geeft dinsdag uitleg over het plan van de gemeente om zo’n 1.500 asielzoekers op te vangen. Om 14.00 uur is een persconferentie in het gemeentehuis.

Zaterdag vertelde wethouder Wimar Jaeger aan RTV Noord-Holland dat Hilversum van plan is om op grote schaal asielzoekers op te vangen. Naar verwachting geeft Broertjes dinsdag duidelijkheid over de precieze omvang en de locatie van de opvang.

4. Minister Kamp brengt werkbezoek aan Israël

Minister Henk Kamp van Economische Zaken brengt dinsdag en woensdag een tweedaags werkbezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Het bezoek heeft als doel de economische banden tussen beide landen te versterken. Nederlands wil Israël onder meer zijn expertise aanbieden bij de ontwikkeling van de gassector.

Woensdag bezoekt minister Kamp Ramallah in de Palestijnse Gebieden. Nederland is een belangrijke financiële donor voor de Palestijnse autoriteit.

5.  Kwalificatiewedstrijden EK gaan door

Slowakije en Spanje kunnen dinsdagavond een grote stap zetten richting deelname aan het EK in Frankrijk. De Zuid-Europeanen gaan op bezoek bij Macedonië, terwijl Slowakije de nummer drie uit de poule Oekraïne ontvangt. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur.

In groep G kan Oostenrijk een EK-ticket veiligstellen. Het Alpenland treedt aan tegen Zweden. Engeland, dat al zeker is van EK-deelname, speelt een thuiswedstrijd tegen Zwitserland. In totaal zijn er dinsdagavond negen duels in de voorronde.

En verder

- Presenteert Stephen Colbert dinsdag de eerste Late show, de Amerikaanse talkshow die voorheen door David Letterman werd gepresenteerd. Te gast is de Republikeinse presidentskandiaat Jeb Bush.

- Staan tien verdachten in het omvangrijke Haagse jihadproces opnieuw voor de rechter. Ze worden verdacht van het ronselen van strijders voor de gewapende jihad in het Midden-Oosten.

- Treedt U2 sinds zes jaar weer op in Nederland.

Weer en verkeer

Dinsdag is er in de ochtend nog kans op een enkele bui, maar in de middag komt vanuit het noorden de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn en wordt het vrijwel overal droog. Bij een matige noordenwind met windkracht drie tot vier wordt het 16 tot 18 graden.

De ANWB verwacht dinsdag een normale ochtendspits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie