Hoewel er volgend jaar liefst 24 landen deelnemen aan het EK in Frankrijk, bestaat er een serieuze kans dat het Nederlands elftal ontbreekt op het eindtoernooi.

Met alleen nog het duel met Tsjechië te gaan bezet Oranje met dertien punten de vierde plaats in poule A. Koploper IJsland en nummer twee Tsjechië hebben zich al geplaatst voor het eindtoernooi.

Turkije en Nederland strijden om plaats drie, waarbij de Turken een marge van twee punten verdedigen. De beste nummer drie van de negen poules kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK, de andere nummers drie verdelen in play-offs de resterende vier tickets.

Wanneer Oranje en Turkije gelijk eindigen, telt het onderling resultaat, dat in het voordeel van de Turken is.

De ploeg van bondscoach Fatih Terim heeft in het thuisduel met IJsland aan een gelijkspel genoeg om een ticket voor de Europese eindstrijd te bemachtigen, ook al zou Oranje op dezelfde avond winnen van Tsjechië.

Hoe wordt de beste nummer drie bepaald?

De regels zijn simpel: de nummer drie met de meeste punten is zeker van het EK. Daarna fungeert het doelsaldo als scherprechter. Omdat poule I slechts vijf landen heeft, worden de resultaten tegen de nummer zes van de groep weggestreept.

Het ziet er niet naar uit dat de beste nummer drie uit de groep van Oranje komt.

Als Oranje deelneemt aan de play-offs, is het op basis van de resultaten in het verleden in elk geval geplaatst bij de loting, waardoor het een relatief zwak land treft. De equipe van bondscoach Danny Blind zou bijvoorbeeld kunnen stuiten op Israël of Estland.

De play-offs worden in november betwist, om precies te zijn tussen 12 en 17 november.

13 oktober

Nederland besluit de EK-kwalificatie op dinsdag 13 oktober met een thuiswedstrijd tegen Tsjechië in de Amsterdam Arena.

De laatste keer dat Oranje een eindtoernooi miste was in 2002. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal slaagde Nederland er niet in zich te plaatsen voor het WK in Japan en Zuid-Korea.

Sinds 1988 is Nederland onafgebroken aanwezig geweest op EK’s, een toernooi dat in 2016 voor het eerst met 24 landen wordt afgewerkt.