Wat gaat er zondag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Oranje speelt belangrijke kwalificatiewedstrijd tegen Turkije

Na het 0-1 verlies tegen IJsland vervolgt het Nederlands elftal de EK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Turkije. Oranje richt zich in eerste instantie op de plaats die het nu al bezet: de derde plek. Deze leidt aan het einde van de kwalificatiereeks tot deelname aan de play-offs.

De beste nummer drie van de negen groepen plaatst zich ook voor het EK, maar met Oranjes huidige puntentotaal is een dergelijke status ver weg. Bondscoach Danny Blind kan in het Turkse Konya geen beroep doen op de geblesseerde Arjen Robben en de geschorste Bruno Martins Indi.

De EK-kwalificatiewedstrijd begint om 18.00 uur en is live te volgen op NPO1.

2. Max Verstappen gaat voor top tien in Grand Prix 

Max Verstappen jaagt zondag tijdens de Italiaanse Grand Prix op Monza op zijn vijfde top tien-notering dit seizoen. Twee weken geleden legde de 17-jarige coureur van Toro Rosso tijdens de Belgische Grand Prix knap beslag op de achtste plaats.

Vorig seizoen zegevierde Lewis Hamilton op Italiaanse bodem. De Brit van Mercedes bleef Nico Rosberg en Felipe Massa voor.

De race, de laatste in West-Europa dit seizoen, begint om 14.00 uur. Verstappen start vanaf de laatste startrij vanwege een motorwissel op zaterdag.

3. Alexis Tsipras presenteert partijprogramma Syriza

De opgestapte Griekse premier Alexis Tsipras presenteert zondag het programma van zijn partij Syriza tijdens de jaarlijkse Thessaloniki International Trade Fair. Het is gebruikelijk dat politieke leiders tijdens het commerciële evenement hun plannen bekendmaken.

Tsipras besloot eind augustus af te treden als premier van Griekenland. Op 20 september gaan de Grieken opnieuw naar de stembus. De kans is groot dat het linkse Syriza opnieuw de meeste stemmen krijgt.

De oud-premier ging eerder akkoord met een nieuw steunpakket van Europese geldschieters. In ruil daarvoor voert Griekenland opnieuw harde bezuinigingen door. Vakbonden hebben aangekondigd zondag te demonstreren in het centrum van Thessaloniki. 

4. Amsterdam City Swim

In Amsterdam zwemmen zondag 2.500 mensen mee in de Amsterdam City Swim door de Amstel. De deelnemers zamelen geld in voor onderzoek naar de spierziekte ALS.

Zaterdag gaven waterbeheerder Waternet en de GGD Amsterdam groen licht voor de zwemwedstrijd. Door de hevige regenval van de afgelopen dagen was niet duidelijk of de waterkwaliteit goed genoeg was. Na tests besloot het waterbedrijf de City Swim te laten doorgaan.

De zwemwedstrijd begint om 13.00 uur en is live te volgen op AT5.

En verder:

- is zondag de laatste dag van de Wereldhavendagen in Rotterdam. Door het slechte weer telde het evenement  dit weekeinde minder bezoekers dan vorig jaar.

- gaat in Zundert het jaarlijkse bloemencorso van start. Twintig praalwagens strijden er onder meer om de prijs voor mooiste corsowagen.

- wordt de vijftiende etappe van de Vuelta gereden. De finish ligt vandaag bergopwaarts. Nederlander Dumoulin staat, ondanks tijdverlies zaterdag, nog steeds op de derde plaats in het algemeen klassement.

Het weer en verkeer

Zondag is het opnieuw wisselvallig weer met wind, wolken, soms zon en een bui. Pas vanaf dinsdag blijft het vaker droog en wordt het geleidelijk warmer.

Automobilisten moeten het weekeinde rekening houden met vertraging op de A1. Daar wordt van vrijdagavond tot maandagochtend 5.00 uur aan de weg gewerkt. Tijdens de werkzaamheden is steeds een wisselend aantal rijstroken tussen Diemen en Muiden dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). 

Ook zorgen werkzaamheden aan de A12 dit weekeinde voor hinder. De A12 van Den Haag naar Utrecht is vanaf het begin van de snelweg aan de Zuid-Hollandlaan tot aan het knooppunt Prins Clausplein afgesloten. Deze werkzaamheden starten vrijdag om 23.00 uur en duren tot maandag 05.00 uur.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie