Wat gaat er zaterdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Rutte bij herdenking Nationaal Indië-monument

Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst worden de Nederlandse militairen herdacht die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Premier Mark Rutte houdt een toespraak en legt namens de ministerraad een krans bij het monument.

2. Laatste training Oranje voor cruciaal duel

Het Nederlands elftal werkt zaterdagavond vanaf 18.30 uur de laatste training af in de aanloop naar de zeer belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. De oefensessie vindt plaats in de Konya Büyüksehir Torku Arena, waar zondag ook de wedstrijd wordt gespeeld.

Vlak voor de training geeft bondscoach Danny Blind een persconferentie. Oranje bezet na zeven duels de derde plaats in groep A, met slechts één punt meer dan Turkije. De top twee in de poule gaat rechtstreeks naar het EK, de nummer drie speelt zeer waarschijnlijk een play-off.

3. Opnieuw veel wedstrijden in EK-kwalificatie

Liefst negen duels staan er zaterdagavond op het programma in de EK-kwalificatie. Het nog ongeslagen Engeland gaat op bezoek bij San Marino. Bij een zege is de ploeg van bondscoach Roy Hodgson zo goed als zeker van EK-deelname.

In groep C staan Spanje en Slowakije tegenover elkaar. Na zes duels heeft koploper Slowakije drie punten meer dan de regerend Europees kampioen. In groep G probeert Rusland af te rekenen met Zweden. De Russen moeten winnen om kans te blijven maken op een rechtstreeks EK-ticket.

4. Verstappen in actie in kwalificatie voor Italiaanse Grand Prix

Het Formule 1-circus is dit weekeinde neergestreken in Italië. Na de vrije trainingen van vrijdag worden zaterdag de derde oefensessie (vanaf 11.00 uur) én de kwalificatie (vanaf 14.00 uur) verreden.

Twee weken geleden eindigde Max Verstappen in de kwalificatie voor de Belgische Grand Prix als vijftiende. Door een straf wegens het gebruik van een zesde motor startte hij toen vanaf plek achttien. Na een sterk optreden in de race finishte Verstappen alsnog op de achtste plaats op Spa.

En verder:

- wordt de Europese Literatuurprijs uitgereikt op Manuscripta tijdens het Stadsfestival Zwolle.

- laten zo'n veertig instellingen tijdens de zesde editie van Museumnacht Den Haag zien wat ze in huis hebben. Van 20.00 uur tot 01.00 uur bieden alle Haagse musea een speciaal programma binnen het thema Open & Bloot.

Het weer en verkeer

Zaterdag trekt er een nieuw buiengebied van noord naar zuid over het land. In de middag klaart het sterk op en wordt het overwegend droog. De temperatuur ligt rond 16 graden bij een matige tot krachtige noordwestenwind.

Automobilisten moeten het weekeinde rekening houden met vertraging op de A1. Daar wordt van vrijdagavond tot maandagochtend 05.00 uur aan de weg gewerkt. Tijdens de werkzaamheden is steeds een wisselend aantal rijstroken tussen Diemen en Muiden dicht, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). 

Ook zorgen werkzaamheden aan de A12 dit weekeinde voor hinder. De A12 van Den Haag naar Utrecht is vanaf het begin van de snelweg aan de Zuid-Hollandlaan tot aan het knooppunt Prins Clausplein afgesloten. Deze werkzaamheden starten vrijdag om 23.00 uur en duren tot maandag 05.00 uur.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie