Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 4 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Griekenland moet IMF circa 300 miljoen euro terugbetalen

De schuld aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stamt uit 2012. In juni stemde de Eurogroep voor het eerst in met een nieuw noodpakket van ongeveer 86 miljard euro. In ruil voor de hulp moet Griekenland ingrijpende maatregelen nemen. 

2. Start Wereldhavendagen in Rotterdam

De 38e Wereldhavendagen gaan vrijdag van start in Rotterdam. De officiële opening is om 10.00 uur op de Holland Amerikakade. Het hele weekend doen tientallen schepen de stad aan. Het thema dit jaar is ‘De Droomhaven’.

3. Duitsland ontvangt Polen in EK-kwalificatie

In de EK-kwalificatie worden vrijdagavond acht wedstrijden gespeeld. Duitsland-Polen is het meest in het oog springende affiche. De wereldkampioen bezet na zes duels de tweede plaats in groep D, met één punt minder dan Polen, waar Ajacied Arek Milik een van de sterkhouders is. Andere belangrijke duels van vrijdag zijn Denemarken-Albanië en Hongarije-Roemenië. Net als Duitsland-Polen beginnen deze wedstrijden om 20.45 uur.

4. Overgangsrit in Ronde van Spanje

In de Vuelta a España wordt vrijdag de dertiende etappe verreden, een rit zonder veel hindernissen tussen Calatayud en Tarazona. Halverwege het parcours ligt nog wel een col van de eerste categorie, maar de finale van de etappe is vrij vlak. De kans is groot dat de klassementsrenners hun energie sparen voor de loodzware ritten van de komende drie dagen. Tom Dumoulin bezet de derde plaats in het door de Italiaan Fabio Aru aangevoerde algemeen klassement.

En verder:

- Het KNMI organiseert de Bijeenkomst Nationale Wetenschapsagenda. Wetenschappers beantwoorden vrijdag bijna vijfhonderd vragen van belangstellenden aangaande het weer, klimaat en seismologie. 

- Koning Willem-Alexander opent het Museum Engelandvaarders in Noordwijk. Het museum, gehuisvest in een oude bunker, vertelt het verhaal van de Engelandvaarders, de mannen en vrouwen die bezet Nederland ontsnapten om de strijd tegen nazi-Duitsland en Japan vanuit Engeland voort te zetten.

Het weer en verkeer

Vrijdag overdag krijgt het hele land te maken met buien, soms ook met onweer. Bij een matige tot krachtige westenwind, 4 tot 6 Bft, wordt het 16 of 17 graden.

Rijkswaterstaat voert vanaf vrijdagavond onderhoud uit aan de A200 richting Amsterdam ter hoogte van het knooppunt Rottepolderplein. De werkzaamheden op de N200 richting Haarlem, tussen Halfweg en Haarlem, worden verder afgerond. Het verkeer kan volgens de Verkeersinformatiedienst gebruikmaken van omleidingsroutes.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie