Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 september 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Grote protestmanifestatie van Franse boeren

Naar verwachting rijden mogelijk tweeduizend Franse boeren op hun tractor naar Parijs om daar de belangrijkste rondweg, de Peripherique, te blokkeren. De boeren willen 'minder belasting, minder bureaucratie' en hopen met het protest de overheid onder druk te zetten. Volgens de Verkeersinformatiedienst VID zal het protest zorgen voor een verkeerschaos in en rondom de Franse hoofdstad.

2. Kamerdebat over de ik-mentaliteit in Nederland

Premier Mark Rutte hield eerder dit jaar een speech waarbij hij tekeer ging tegen de "grote dikke-ik-mentaliteit" van Nederlanders. Hij refereerde hiermee op mensen die hun handje ophouden in plaats van dat ze hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. De premier gaf aan dat hij geen samenleving wil waarin mensen denken dat ze alles kunnen maken. 

Hierop vroeg ChristenUnie-leider Arie Slob een debat aan, hij vroeg om opheldering. Slob kreeg steun van een ruime meerderheid van de Kamer. 

3. Cruciale EK-kwalificatiewedstrijd Oranje

Het Nederlands elftal speelt donderdagavond de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. De Scandinaviërs voeren met vijftien punten uit zes wedstrijden poule A aan. Oranje bezet de derde plaats met tien punten. Alleen de nummer één en twee van alle groepen alsmede de beste nummer drie plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Voor Danny Blind betekent het duel met IJsland zijn debuut als bondscoach. De aftrap in de Amsterdam Arena is om 20.45 uur.

Het weer

Donderdagochtend ontstaan er vanuit het westen nieuwe buien, lokaal kunnen die gepaard gaan met onweer. De wind is westelijk van richting en matig tot vrij krachtig, 3 tot 5 Bft. De middagtemperatuur ligt tussen 16 en 18 graden.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie