De giftige chroom-6-verf komt voor in verflagen van oude treinen van de Nederlandse Spoorwegen. Dat levert volgens de NS echter geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen.

Bij Defensie is de verf ook gebruikt en daar hebben zeshonderd medewerkers zich gemeld met gezondheidsklachten.

Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige, zelfs kankerverwekkende stof die ook nog eens slecht voor het milieu is. Als iemand al een klein beetje inademt kan dat veel ongemakken veroorzaken.

Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt.

Schadelijk

De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan onder meer allergische reacties veroorzaken maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Verf met daarin chroom-6 verwerkt is niet te koop in de winkels voor consumenten, stelt directeur Martin Terpstra van de Vereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF).

Volgens hem wordt het ook niet in de industrie toegepast. ''Het zou kunnen, maar dan zeer beperkt en op basis van zeer strenge veiligheidsvoorschriften'', aldus Terpstra.

Verwijderen

Chroom-6 wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen. Dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen. Treinreizigers hebben nooit gevaar gelopen, benadrukken deskundigen.

Niet alle chroom is overigens schadelijk voor de gezondheid. Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.