Het Nederlands elftal speelt zondag de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Hoe staat Oranje ervoor en wat moet er gebeuren om een EK-ticket veilig te stellen?

Bij voorbaat is het EK 2016 al historisch, omdat er voor het eerst 24 landen hun opwachting maken op het toernooi. In 1992 waren er nog maar acht deelnemers en in 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012 lag dat aantal op zestien.

De extra acht tickets kunnen weleens een reddingsboei zijn voor het wisselvallig presterende Nederland, dat donderdag met 1-0 verloor van IJsland, een nieuw dieptepunt in deze moeizame reeks.

Na zeven van de tien speelrondes in de EK-kwalificatie bezet de nummer drie van het jongste WK slechts de derde plaats in poule A. Oranje sprokkelde niet meer dan tien punten bijeen. 

Koploper IJsland bezit achttien punten, nummer twee Tsjechië heeft zestien punten. Turkije is als nummer vier met negen punten ook nog in de race. Voor Letland en Kazachstan is het doek gevallen.

Play-offs

De nummer één en twee van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Dat geldt ook voor de beste nummer drie.

Hoe wordt de beste nummer drie bepaald? Omdat poule I slechts vijf landen heeft, worden de resultaten tegen de nummer zes van de groep weggestreept. De regels zijn simpel: de nummer drie met de meeste punten is zeker van het EK. Daarna fungeert het doelsaldo als scherprechter.

De acht nummers drie die naast rechtstreekse kwalificatie grijpen, verdelen in play-offs de laatste vier tickets. Deze duels worden in november afgewerkt.

Schotland

Momenteel is Nederland zeker niet de beste nummer drie; vijf landen hebben al meer punten verzameld. Als Oranje deelneemt aan de play-offs, is het op basis van de resultaten in het verleden in elk geval geplaatst bij de loting, waardoor het een relatief zwak land treft. Oranje zou, als alles zo blijft, bijvoorbeeld kunnen stuiten op Albanië of Noorwegen.

Na het duel met Turkije stuit Nederland in oktober nog op Kazachstan en Tsjechië. Turkije moet in oktober nog tegen Tsjechië (uit) en IJsland (thuis).

Zondag om 18.00 uur klinkt in Konya het eerste fluitsignaal bij Turkije-Nederland.