Op 21 augustus 2015 werd aan boord van een Thalys in Noord-Frankrijk een man met een kalasjnikov overmeesterd. Dit moet u weten over het incident. 

Een Amerikaanse militair zag in de Thalys opeens een man met een wapen. 

Spencer Stone zag de 25-jarige verdachte lopen met een wapen dat leek op een AK-47. Samen met een andere Amerikaanse militair besloten ze de man te overmeesteren. Een Amerikaanse student en een Britse zakenreiziger hielpen. 

De man verzette zich en bleek meerdere wapens te hebben. 

Naast een kalasjnikov droeg de verdachte ook een ander vuurwapen met meerdere magazijnen en een mes bij zich. Met dat mes verwondde hij Stone. De militair werd korte tijd in het ziekenhuis opgenomen. Het drietal wist de man uiteindelijk te overmeesteren door hem te wurgen en hem op zijn hoofd te slaan met een van de wapens. 

De Amerikanen worden gezien als helden. 

Uit handen van de Franse president François Hollande kregen ze maandag de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uitgereikt. Eerder sprak Hollande al van een heldendaad.

Burgemeester Frédéric Leturque van Arras heeft de mannen voor hun moedige optreden een medaille van zijn stad uitgereikt. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de actie van de mannen eveneens bestempeld als heldendaad.

Frankrijk is in hoogste staat van paraatheid gebracht. 

Dat maakte de Franse minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken een dag na het incident bekend. "Het dreigingsniveau is erg hoog. Onze mobilisatie is totaal", stelde de minister. 

Internationale treinen en stations in Nederland worden naar aanleiding van de verijdelde aanslag scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren.

De dader, een 25-jarige Marokkaan, wilde naar eigen zeggen een overval plegen.

Volgens zijn advocaat is hij geen terrorist, maar wilde hij een overval plegen op de trein. Volgens de Franse politie is de man echter een bekende van de veiligheidsdiensten en reisde hij in 2014 als jihadist naar Syrië. Hij zou door de Spaanse veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden vanwege zijn radicale sympathieën.

Het Federaal Parket in België voert zes huiszoekingen uit.

In België zijn zes huiszoekingen verricht in het kader van het onderzoek naar de schietpartij. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen in de gebouwen. Wel zijn zes personen meegenomen voor verhoor.