In het Chinese Tianjin deed zich op woensdag 12 augustus een enorme explosie voor. Meer dan honderd mensen kwamen om en honderden anderen raakten gewond. Dit is wat we tot nu toe weten.

De explosie vond plaats in een pakhuis in de Chinese havenstad.

Hierin werden gevaarlijke stoffen, waaronder natriumcyanide, ammoniumnitraat, kaliumnitraat en caliumcarbide, opgeslagen. Door de ontploffing kwam onder meer veel natriumcyanide vrij. In de dagen na de ramp werden de mogelijk gevolgen hiervan duidelijk: de vrijgekomen chemicaliën vormen een groot gevaar voor de volksgezondheid.

Natriumcyanide vormt een giftig gas als het in aanraking komt met water.

Reddingswerkers en militairen hebben daarom in twee grote schoonmaakrondes zoveel mogelijk van de chemische stof weggehaald. Door de explosie is er echter ook cyanidestof vrijgekomen en omdat dit lastiger op te ruimen is, moeten inwoners van Tianjin extra uitkijken. 

De regen die tot nu toe is gevallen, veroorzaakte dinsdag wit schuim op het wegdek van straten binnen een straal van vijf kilometer rondom de rampplek. Verslaggevers die aan de regen zijn blootgesteld, melden dat ze een branderig gevoel in lippen en gewrichten voelen. 

Een week later bleek dat er 277 keer te veel cyanide in het water bij de haven zit. Volgens de Chinese autoriteiten is het drinkwater echter niet in gevaar.

Bij de ramp kwamen zeker 139 mensen om het leven.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn veel brandweermannen die aanwezig waren op de plek van de ramp. Ruim duizend brandlieden werden naar de rampplek gestuurd om de brand op het industrieterrein onder controle te krijgen. 

Honderden mensen raakten gewond en twee weken na de ramp worden nog altijd 44 mensen vermist. 624 mensen liggen nog in het ziekenhuis, van wie er 44 slecht aan toe zijn.

Video: Compilaitie explosie Tianjin

De explosie veroorzaakte een enorme dreun die op 10 kilometer van de rampplek voelbaar was.

Het Chinese seismologisch centrum heeft laten weten dat omstreeks 23.30 uur (lokale tijd) kort na elkaar twee explosies werden gevoeld in het gebied rond de haven. Ze hadden een magnitude van 2,3 en 2,9.

Omwonenden zeggen dat de gigantische steekvlam vanuit de wijde omgeving te zien was, dat ruiten sneuvelden en auto's beschadigd raakten. 

Doordat de brandweer in eerste instantie ging blussen, is de situatie mogelijk verergerd.

Het bluswater is wellicht juist de oorzaak geweest van de immense explosies die daarop volgden. Volgens experts kan een verkeerde blusmethode een kettingreactie hebben veroorzaakt.

De opgeslagen calciumcarbide reageert met water, waardoor het uiterst explosieve acetyleen of ethyn ontstaat. Volgens de Amerikaanse deskundige David Leggett kan een explosie van acetyleen hebben gezorgd voor de ontploffing van het ammoniumnitraat. 

De schade is enorm.

Een parkeerplaats voor nieuwe auto's staat vol met met zwartgeblakerde voertuigen. Binnen een straal van 2 kilometer van de terminal liggen kantorencomplexen, huizen en andere gebouwen in puin. 

Volgens analisten van de Zwitserse bank Credit Suisse bedraagt de schade vrijwel zeker tussen 1 en 1,5 miljard dollar (900 miljoen tot 1,35 miljard euro). Bedrijven die werkzaam zijn in het gebied, zoals Volkswagen en Renault, zijn aanzienlijk getroffen door de explosie.

Er zijn inmiddels twaalf personen opgepakt voor mogelijke verantwoordelijkheid voor de explosies. 

Het gaat om een aantal topmensen van het bedrijf dat eigenaar is van de terminal met chemische stoffen, waar de explosies plaatsvonden. Agenten arresteerden onder anderen het hoofd van het bedrijf en twee topmanagers van Tianjin Rui Hai International Logistics Co. Ltd. Een hoge overheidsambtenaar die verantwoordelijk was voor de arbeidsveiligheid is ontslagen en wordt verdacht van corruptie.