Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 7 augustus 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Waterpolosters strijden om wereldtitel

De Nederlandse waterpolosters strijden vrijdagavond met de Verenigde Staten om de wereldtitel in Kazan (Rusland). De eindstrijd begint om 21.00 uur Nederlandse tijd. Oranje, dat dit WK tot nu toe alleen van Australië verloor in de laatste groepswedstrijd (6-8), kroonde zich alleen in 1991 tot wereldkampioen. In 1986, 1994 en 1998 werd de WK-finale verloren. In 2008 kroonde Nederland zich tot olympisch kampioen.

2. Eerste zomerkamp op Utøya na aanslagen Breivik

Meer dan duizend mensen hebben zich aangemeld voor het zomerkamp van de jongerenorganisatie van de Noorse sociaal-democratische partij, dat is meer dan ooit tevoren. Onder de deelnemers zijn ook mensen die er vier jaar geleden bij waren toen Anders Breivik het vuur opende op het kamp. Daarbij kwamen 69 vooral jonge mensen om. De Noorse extremist had eerder die dag al een bom laten ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo. Het kamp op het eiland Utøya duurt van vrijdag tot zondag.

3. Loting Europa League met Ajax en AZ

Ajax en AZ kennen vrijdag de opponent in de laatste voorronde van de Europa League. Vanaf 13.00 uur wordt er geloot in Nyon. Zowel Ajax, dat dinsdag door Rapid Wien werd uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League, als AZ, dat donderdag de volgende ronde bereikte, geniet een beschermde status bij de loting en treft dus op papier een relatief zwakke opponent.

Om 12.00 uur is de loting voor de laatste voorronde van de Champions League, met onder meer het Manchester United van Louis van Gaal.

4. Zet de dalende trend in faillissementen door?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt vrijdag bekend hoeveel ondernemingen in de afgelopen maand failliet zijn gegaan. In juni ging er nog 472 ondernemingen over de kop, waarvan het gros afkomstig was van bedrijven in de handel. Sinds de zomer van 2013 is sprake van een dalende trend in het aantal faillissementen dat maandelijks wordt uitgesproken.

Start Jupiler League

In tegenstelling tot de eredivisie wordt de Jupiler League niet geraakt door de politieacties. Vrijdagavond zijn er liefst zeven wedstrijden op het een na hoogste niveau. NAC Breda, dat vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie, neemt het in eigen huis op tegen FC Volendam. Een andere degradant, FC Dordrecht, ontvangt FC Eindhoven. Alle wedstrijden kennen een aanvangstijdstip van 20.00 uur.

En verder:

- staat zelfbenoemd klokkenluider Micha Kat voor het hof. Kat is veroordeeld tot 345 dagen celstraf, waarvan 105 voorwaardelijk, voor onder meer een reeks bedreigingen en beledigingen.

- staan vier supporters van sc Heerenveen voor de rechter voor onder meer mishandeling en bedreiging tijdens de Friese derby tegen SC Cambuur in oktober vorig jaar.

Het weer

Vrijdag zijn er zonnige perioden, in het oosten en zuidoosten is eerst nog veel bewolking en valt mogelijk een bui. In de loop van de middag en 's avonds kunnen in het zuiden, midden en oosten een paar stevige (onweers)buien ontstaan. Het wordt 22 tot 28 graden. De wind draait van west naar noordnoordwest en is zwak of matig, rond windkracht 3.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie