Japan herdenkt vanaf donderdag dat twee Amerikaanse atoombommen zeventig jaar geleden dood en verderf zaaiden, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Het was de eerste keer dat een kernbom werd ingezet. 

De eerste bom, Little Boy, ontplofte in de ochtend van 6 augustus 1945 boven Hiroshima. Het revolutionaire wapen werd afgeworpen door de Boeing B-29-bommenwerper van Paul Tibbets, die het toestel met de naam Enola Gay naar zijn moeder had genoemd. Tienduizenden mensen kwamen direct om het leven.

Drie dagen later, op 9 augustus, was het de beurt aan Nagasaki. Ook door die bom genaamd Fat Man kwamen tienduizenden mensen om. Zes dagen later capituleerde Japan en was de oorlog over.

Video: Hiroshima wordt gebombardeerd

De ingrijpende gevolgen zijn nog altijd merkbaar.

Slachtoffers die de explosies overleefden hadden vaak nog een lijdensweg van vele jaren voor de boeg. Tienduizenden mensen stierven later aan de gevolgen.

Zeventig jaar later worden nog steeds slachtoffers behandeld voor de gevolgen van straling. Alleen al in het afgelopen jaar werden 10.000 officieel erkende slachtoffers behandeld in de speciale Rode Kruis-ziekenhuizen in Hiroshima en Nagasaki.

Overlevenden kregen te maken met kanker, misvormingen bij de geboorte en genetische afwijkingen. Grote delen van het land werden bovendien voor lange tijd onbewoonbaar.

De atoombommen hebben niet uitsluitend Japanners getroffen.

Ook geallieerde krijgsgevangen, onder wie Nederlanders, hebben blootgestaan aan de enorme kracht van de bommen. Voor zover bekend zijn twee van de Nederlanders nog in leven: Dick Buchel van Steenbergen en Ronald Scholte. Beiden waren door de Japanners te werk gesteld in Nagasaki.

Bij de herdenkingen zullen ook Nederlanders zijn. De familie van de inmiddels gestorven Everhard Schouten, overlevende van de bom op Nagasaki, brengt de komende dagen zijn laatste wens van vergeving voor zowel de Japanners als Amerikanen over. Zijn zoon Rob doet dat in een aantal toespraken.

Er is onder meer een herdenking bij het Hiroshima Vredesmonument. In het Park van de Vrede in Hiroshima is elk jaar een lantaarnoptocht.

Video: Japan herdenkt kernbom Hiroshima