Het omslaan van een overvolle boot met vluchtelingen woensdag is de zoveelste scheepsramp met migranten in het Middellandse Zeegebied. Er zouden dit jaar alleen al 2.000 vluchtelingen zijn verdronken in een poging Europa te bereiken. Een overzicht:

Juli 2015: Voor de kust van Libië komen ongeveer veertig Afrikaanse bootvluchtelingen om, nadat hun rubberen boot zonk. Onder hen zijn ook kinderen van vijftien en zestien jaar oud.

April 2015: In een week tijd komen zo'n 1.100 migranten om in de Middellandse Zee. Op 14 april verdrinken naar schatting 400 migranten die op weg waren van Libië naar Italië.

Twee dagen later sterven 41 bootvluchtelingen in de zee. Op 19 april kapseist bij het Italiaanse eiland Lampedusa een boot met 700 vluchtelingen. Slechts enkelen overleven.

Februari 2015: Voor het Italiaanse eilandje Lampedusa komen mogelijk meer dan 330 vluchtelingen om het leven. Zeker 29 van hen sterven tijdens de overtocht vanuit Libië naar Italië aan onderkoeling.

September 2014: Slechts tien mensen worden gered, als een boot met meer dan vijfhonderd migranten vergaat. Overlevenden zeggen dat mensensmokkelaars het schip op weg naar Malta tot zinken hebben gebracht. Er waren Syriërs, Egyptenaren, Palestijnen en Sudanezen aan boord.

Juni 2014: Voor de Libische kust verdrinken zeker 150 migranten. De Libische kustwacht vindt lijken en delen van een scheepswrak ter hoogte van de stad Khums.

Oktober 2013: Ten minste 366 vluchtelingen verdrinken bij Lampedusa. Hun boot staat in brand en kapseist. De kustwacht kan 155 mensen in veiligheid brengen. Zij komen voornamelijk uit Somalië en Eritrea.

Juni 2012: 54 vluchtelingen sterven, als ze in een rubberboot uit Libië Italië proberen te bereiken. Een man uit Eritrea overleeft de ramp.

Augustus 2011: Een boot met 270 Afrikanen bereikt Lampedusa. Benedendeks liggen de lijken van 25 mannen die vermoedelijk door uitlaatgassen zijn vergiftigd. Honderd dode migranten zijn volgens een overlevende overboord geworpen.

Juni 2011: Voor de kust van Tunesië komt een boot met vluchtelingen uit Afrika en Azië in nood. Slechts enkele opvarenden kunnen worden gered. Mogelijk 270 mensen zijn in de zee verdwenen.