Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 6 augustus 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. KNVB wil duidelijkheid over eredivisiewedstrijden

Uiterlijk donderdagmiddag wil de voetbalbond weten of de afgelaste eredivisiewedstrijden in de eerste speelronde komend weekeinde verplaatst moeten worden. Als de politiebonden en de minister er niet voor 12.00 uur uitkomen, gaat de poltitie staken en komen er nieuwe speeldata. Waarschijnlijk wordt dat dinsdag 11 en woensdag 12 augustus.

Het gaat om de wedstrijden: sc Heerenveen-De Graafschap, PEC Zwolle-Cambuur, ADO Den Haag-PSV en FC Groningen-FC Twente. Over NEC-Excelsior moet de gemeente Nijmegen nog een besluit nemen. Willem II-Vitesse zou afgelast worden, maar gaat toch door.

2. Opening tweede Suezkanaal

Egypte opent donderdag het tweede Suezkanaal. Vorig jaar kondigde het land aan een kanaal te willen aanleggen parallel aan het huidige kanaal. Egypte voltooide de werkzaamheden vorige week al. In totaal heeft het graven van het kanaal elf maanden in beslag genomen en ruim 7,2 miljard euro gekost.

3. Japan herdenkt atoombom op Hiroshima

Japan staat stil bij de slachtoffers van de Amerikaanse nucleaire aanval op Hiroshima aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Japan is het enige land waar ooit atoomwapens op zijn afgeworpen. Hiroshima was de eerste stad die werd getroffen. Zeker 78.000 mensen stierven op 6 augustus 1945 direct na de aanval. In de jaren erna zijn nog duizenden mensen aan de gevolgen van onder meer straling overleden

4. Vitesse en AZ in actie in Europa League

AZ en Vitesse proberen donderdagavond de laatste voorronde in de Europa League te bereiken. Voor de Arnhemmers wordt dat na de 3-0 nederlaag in het eerste duel met Southampton een heel lastig verhaal. De wedstrijd in de Gelredome start om 20.00 uur. Een uur eerder begint AZ aan de uitwedstrijd tegen het Turkse Istanbul Basaksehir. Na de 2-0 zege in eigen huis hebben de Alkmaarders goede papieren om deze ronde te overleven.

5. Laatste Daily Show met Jon Stewart

Na negentien jaar houdt Jon Stewart er nu echt mee op, in februari maakte Comedy Central al bekend dat hij stopt met de presentatie van The Daily Show. Donderdag doet hij dat voor de allerlaatste keer. In het populaire Amerikaanse avondprogramma nam de komiek de politiek en media op de hak. Ook in Nederland wordt de show uitgezonden op Comedy Central. 

En verder:

- meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om 9.30 uur hoe de inflatie zich in juli heeft ontwikkeld. In juni kwam de inflatie met een lichte stijging ten opzichte van mei nog uit op 0,9 procent.

- en zendt de Amerikaanse zender Fox News het eerste tv-debat uit tussen de Republikeinse presidentskandidaten; tien namen zijn geselecteerd waaronder Donald Trump, Jeb Bush, Scott Walker en Ted Cruz.

Het weer

Donderdag kan het weer tropisch worden; in het binnenland 30 tot 32 graden. Het is droog, met zon en sluierwolken. In de loop van de dag steekt een westenwind op en koelt het bij zee wat meer af. Laat op de dag maakt het zuidoosten een kleine kans op een onweersbui. Vrijdag en in het weekeinde is het wat minder heet, maar het blijft wel zomers.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie