Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 5 augustus 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur

1. Uitspraak dood Rotterdammer door politie

Woensdag doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen twee agenten die met dodelijk gevolg op Rotterdammer Mike Stok schoten in 2013. Het Openbaar Ministerie eist ontslag van rechtsvervolging, omdat de agenten zouden hebben gehandeld uit noodweer.

2. Ravage Alphen verder onderzocht

De situatie op de plek van het ongeval bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is nog niet stabiel. Het ponton van de kleinste omgevallen bouwkraan is bovendien gaan bewegen. Meerdere woningen zijn ontruimd; bewoners en winkeliers van de getroffen panden kunnen nog niet terug. De gemeente weet niet wanneer dat wel kan; mogelijk komt daarover woensdag meer duidelijkheid. Voor mensen die geen onderdak hebben, is een hotel beschikbaar. De noodverordening ter plaatse blijft van kracht.

3. Van Persie in actie in derde voorronde Champions League

In de Champions League zijn er vanavond liefst elf wedstrijden in de derde voorronde. Robin van Persie probeert met Fenerbahçe de play-offronde te bereiken ten koste van Sjachtar Donetsk. De eerste ontmoeting in Istanbul eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. De aftrap in Lviv is om 20.45 uur. Om 18.30 uur al begint het Celtic van Virgil van Dijk aan de uitwedstrijd tegen Qarabag uit Azerbeidzjan. De Schotse kampioen verdedigt een 1-0 voorsprong.

4. Cijfers ING

ING presenteert woensdagochtend om 07.00 uur de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal maakte de bank nog flink meer winst dan in hetzelfde kwartaal in 2014. De winst verdubbelde ruim ten opzichte van die eerdere periode. Dat kwam onder meer door een sterke groei van de leningenportefeuille en doordat de bank minder opzij hoefde te leggen om verliezen op slechte leningen op te vangen.

Zie ook: ING boekt fors meer winst in eerste kwartaal

5. Kort geding asielzoekers Almelo

Tientallen asielzoekers en hun kinderen hebben een kort geding aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Inzet is de gedwongen verhuizing van de gezinnen uit het asielzoekerscentrum in Almelo. Ze moeten plaatsmaken voor nieuwkomers, maar zo’n verhuizing is heel ingrijpend voor de tientallen kinderen, aldus hulporganisatie Defence for Children, die de asielzoekers woensdag bijstaat in de rechtbank.

En verder:

- leggen werknemers van de Londense metro van woensdagavond tot donderdagavond het werk neer. De medewerkers zijn vooral boos over het aangekondigde nachtnet.

- behandelt het hof in Den Bosch het ‘scooterdrama’ in Nijmegen. De twee verdachten reden iemand dood, vluchtend op een scooter. Ze werden vrijgesproken van doodslag. De zaak is terugverwezen door de Hoge Raad.

- en is het vijf jaar geleden dat 33 Chileense mijnwerkers vast komen te zitten onder de grond na het instorten van de mijnschacht. Na een reddingsoperatie die tot half oktober duurde, worden ze gered.

Het weer

Woensdag blijft het op de meeste plaatsen droog en schijnt de zon geregeld. Landinwaarts wordt het al weer zomers warm; 25 graden. De wind waait zwak tot matig, uit een zuidelijke richting. Donderdag kan het weer tropisch worden; in het binnenland 30 tot 33 graden.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie