
Dit is wat we nu weten over ongeval met de Julianabrug in Alphen
Er zijn uiteindelijk geen gewonden gevallen.
Reddingswerkers zochten maandagavond nog met speurhonden naar mogelijke overlevenden die onder het puin zouden liggen. Overigens waren daar geen aanwijzingen voor.
Dinsdagochtend maakte burgemeester Liesbeth Spies bekend dat er bij het ongeval uiteindelijk geen gewonden zijn gevallen. De man die als gewond werd aangemerkt met heup- en beenletsel, had voor het ongeluk al met deze blessure te maken. Wel overleed er een hond door het ongeluk.
Het ongeval heeft voor een enorme ravage gezorgd.
De bouwkranen vielen een voor een om tijdens het hijsen van een brugdeel en kwamen vervolgens terecht op huizen en winkels aan de Hooftstraat. Ook het brugdek kwam daar op terecht. Deze panden zijn zwaar beschadigd geraakt.
Volgens Spies kan het nog weken duren voordat de hijskranen rond de brug zijn opgeruimd. "Het opruimen van de ravage kan zelfs nog maanden duren."
De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd.
Het gebied rond het ongeval is afgezet, daar geldt een noodverordening. Deze verordening is ook woensdag nog van kracht.
Wel zijn vijf ontruimde woningen woensdag vrijgegeven. Bij twee anderen panden kunnen mensen het pand weer in, maar ze kunnen nog niet de achtertuin gebruiken.
Zeventien woningen zijn onbewoonbaar of nog niet toegankelijk, en de omstandigheden in één pand moeten nader onderzocht worden, aldus Zuidijk.
In totaal moesten 58 mensen de nacht elders doorbrengen. Van die mensen kunnen enkele tientallen voorlopig nog niet naar hun woning terugkeren, meldde Spies.
Video: Enorme ravage na ongeluk Alphen aan den Rijn
Burgemeester baalt van ramptoeristen.
"Mensen gaan zomaar tuinen van anderen binnen en richten daar schade aan, ze houden zich niet aan afzettingen en sommigen zijn zelfs op auto's gaan staan om foto's van de rampplek te maken.''
De plek van het ongeval blijft afgesloten, maar een groter deel wordt opengesteld. Ze heeft met het Openbaar Ministerie en de politie afgesproken dat streng wordt opgetreden tegen iedereen die zich niet "aan gewone fatsoensnormen'' en de wet houdt. Daarvoor wordt zsm-recht ingezet, waarbij al snel na de overtreding een sanctie volgt.
Er lopen verschillende onderzoeken naar de toedracht.
Het Openbaar Ministerie (OM) en de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Of er sprake is van schuld of strafbare feiten is nog niet duidelijk. Drie personen die werden aangemerkt als verdachten nadat ze zich bij de politie meldden, waren dat een dag later niet meer omdat er geen doden zijn gevallen.
Verder gaat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.
De zestig jaar oude brug zorgde al eerder voor problemen.
De Koningin Julianabrug dateert uit 1955. Het is een zogeheten basculebrug die voert over de Oude Rijn. De afgelopen jaren waren er tal van problemen met het oude bouwwerk.
In 2010 waarschuwde een onderhoudsbedrijf dat de stalen constructie van de brug slecht was. Een jaar later greep de gemeente in toen bleek dat de verbinding op instorten stond. De brug ging daarna een aantal maanden dicht.
In juni 2013 waren er opnieuw problemen, deze keer met het remsysteem van het beweegbare brugdeel en in januari vorig jaar kon door een storing de brug niet meer omlaag.
De brug ging in april 2015 opnieuw dicht, dit keer voor een grondige opknapbeurt.
Om de Julianabrug een keer grondig aan te pakken besloot de gemeente vorig jaar tot een grootscheepse renovatie met onder meer vervanging van het brugdek. Dat viel maandag uit de takels, hierbij vielen twee kranen om.