Rijkswaterstaat adviseert mensen niet te zwemmen in delen van de Noordzee vanwege zeevonk. Wat is zeevonk? 

Zeevonk is een eencellig organisme. 

Als het organisme (Noctiluca scintillans) heftig wordt bewogen, leidt dat tot een chemische reactie. De alg, ook bekend als 'zweephaardiertje', licht vermoedelijk op om roofvijanden zoals garnalen af te schrikken.

Zeevonk ziet eruit als een klein doorzichtig ballonnetje met staartje en heeft een diameter van 0,5 tot 1 millimeter.

Het organisme is niet giftig. 

Wel kan zeevonk irritatie veroorzaken aan huid en luchtwegen. Daarom besloot Rijkswaterstaat mensen maandag te adviseren niet in de zee te gaan.

Louis Peperzak, van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) benadrukt echter dat het niet gevaarlijk is om te zwemmen. "Je zwemt wel tussen miljoenen algenlijkjes, maar ik denk dat de mate van irritatie erg meevalt als je je na het zwemmen even afspoelt." 

De rode gloed is een teken dat de alg afsterft. 

Als de alg sterft, komt een rode kleurstof vrij. Wanneer dat op massale schaal gebeurt, kan overdag in de zee een rode gloed te zien zijn. 

Als het organisme zich op grote schaal voortplant, licht de zee 's nachts op. Dat gebeurt vooral bij warm, zonnig weer en weinig wind. Volgens Peperzak komt dit fenomeen elk jaar wel een keer voor in de Noordzee. 

De alg komt spontaan op, en verdwijnt ook weer vanzelf. 

Hoe lang dat duurt, is niet bekend. Als de windrichting draait, of als de golfslag toeneemt, dan verspreiden de organismen zich weer over het wateroppervlak, waardoor de zeevonk niet meer zichtbaar is.