Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 3 augustus 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. 'Geen spoed, geen politie'-actie

Politiemensen reageren vanaf maandag alleen nog op spoedeisende meldingen. Dat betekent dat er geen agenten komen als de veiligheid niet direct in het geding is. Mensen die toch bellen voor geluidsoverlast van de buren, blikschade na een aanrijding of een kat in de boom, krijgen te horen dat de politie actie voert voor een betere cao.

2. Zaak bioscoopschutter gaat verder

Maandag gaat de rechtszaak tegen de Amerikaanse bioscoopschutter James Holmes verder. Holmes staat terecht voor het doodschieten van twaalf mensen en het verwonden van zeventig tijdens de première  van Batman: The Dark Knight Rises in de bioscoop van het Amerikaanse Aurora op 20 juli 2012. 

De 27-jarige Holmes werd 17 juli door een rechtbankjury in de Amerikaanse staat Colorado schuldig bevonden aan meervoudige moord. Nu moet worden bepaald of Holmes de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf krijgt.

3. Persconferentie in aanloop naar Ajax-Rapid Wien

Ajax-coach Frank de Boer blikt om 13.30 uur vooruit op het belangrijke duel met Rapid Wien van dinsdagavond. Inzet in de Amsterdam Arena is een plaats in de play-offronde van de Champions League.

Afgelopen woensdag eindigde de eerste ontmoeting in Wenen in een 2-2 gelijkspel, nadat Ajax een 2-0 voorsprong verspeelde. Vrijdag is de loting voor de play-offronde in de Champions League.

Het duel tussen Ajax en Rapid Wien begint woensdag om 20.15 uur en is live te volgen op SBS6 en NU.nl.

4. Zitting hotelmatig verhuur Amsterdam

De Raad van State houdt een zitting over de boete die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft opgelegd aan een eigenaar van een woning en een vastgoedbedrijf. Het bestuur heeft de boete van 12.000 euro opgelegd omdat een toezichthouder zou hebben geconstateerd dat de woning, een appartementencomplex, wordt gebruikt voor de verhuur aan buitenlandse toeristen.

5. Kerry spreekt Lavrov over IS

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry praat maandag in Doha met zijn Russische collega Sergei Lavrov over de strijd tegen terreurorganisatie Islamtische Staat (IS).

En verder:

- spreekt de Raad van State zich uit over de weigering van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om 2.282 aanvragen voor financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) openbaar te maken.

Het weer

Maandag wordt het zeer warm, 28 tot 32 graden. Daarbij is het vrij zonnig en blijft het droog. In de nacht naar dinsdag of dinsdag overdag vallen (onweers)buien en daarmee verdwijnt eventjes de zomerse warmte.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie