Het wrakstuk dat vorig jaar is gevonden op Réunion is van de bijna twee jaar vermiste vlucht MH370. Daarmee is bewezen dat het vliegtuig is neergestort in de Indische Oceaan. Een overzicht van de zoektocht tot nu toe:

Het vliegtuig van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar.

In totaal waren er 239 mensen uit vijftien verschillende landen aan boord. Het vliegtuig is neergestort in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan, naar alle waarschijnlijkheid door menselijk handelen.

Dat zou blijken uit het feit dat de communicatieapparatuur nog geen uur na vertrek handmatig werd uitgeschakeld en er afgeweken werd van de gebruikelijke route. Het vliegtuig was onderweg van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking.

Een grootschalige zoektocht leverde eerder niets op.

De zoektocht naar het vliegtuig concentreert zich op een gebied in het zuiden van de Indische Oceaan voor de kust van Australië, zo'n 4.000 kilometer ten zuidoosten van Kudahuvadhoo.

Na bijna twee jaar heeft de Australische zoekmissie niets gevonden, afgezien van een scheepswrak uit de negentiende eeuw. Er is inmiddels tweederde van het 120.000 vierkante kilometer zeebodem afgespeurd.

Ook zoekt een Nederlandse bodemonderzoeker naar de vermiste Boeing 777. Fugro zet speciale schepen in om de zeebodem af te speuren. Het bedrijf denkt dat op basis van stromingsmodellen in principe de locatie van vlucht MH370 berekend kan worden.

Er zijn eerder spullen gevonden waarvan werd gedacht dat ze van vlucht MH370 kwamen.

Ruim een maand na de vermissing werd een stuk met metaal met klinknagels dat aanspoelde op de kust van West-Australië aan een onderzoek onderworpen. De Australische verkeersveiligheidsdienst kon vrij snel bevestigen dat het niet om een wrakstuk van vlucht MH370 ging.

En in maart vorig jaar is een servetje gevonden aan de westkust van Australië dat nog in Malaysia Airlines-verpakking zat. Het is echter nooit duidelijk geweest of dat daadwerkelijk van het vermiste vliegtuig kwam.

Er zijn meerdere voorwerpen gevonden aan de kust van Réunion.

Er is een deel van een koffer aangespoeld, die leeg en zwaarbeschadigd is aangetroffen. Ook zijn er twee plastic flessen gevonden. Omdat alle voorwerpen op dezelfde plek van het wrakstuk zijn gevonden, kan dat betekenen dat ze ook van vlucht MH370 komen. 

Donderdag zijn opnieuw brokstukken aangespoeld die mogelijk afkomstig zijn van het verdwenen toestel. Er zouden onder meer een deel van een vliegtuigraam en kussens van vliegtuigstoelen zijn gevonden. 

Bij het eiland gaat verder gezocht worden naar de resten van het vliegtuig.

Frankrijk gaat de zoekactie langs de kust van Réunion uitbreiden met meer materieel in de lucht en op zee. Het eiland, dat zo'n 175 kilometer ten oosten van Madagaskar ligt, is een van de vier Franse overzeese gebieden.