Michel Platini gaat dan toch de strijd aan om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Een profiel van de huidige UEFA-voorzitter.

De 60-jarige voormalig topvoetballer, al jaren voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA, stelde zich woensdag officieel kandidaat. Platini lijkt meteen ook de belangrijkste gegadigde om de verguisde Zwitser Sepp Blatter op te volgen, al kleeft ook aan de Fransman een donkere kant.

Als hoogste baas van de UEFA heeft Platini zich regelmatig kritisch uitgelaten over de FIFA, die volgens hem onder Blatter aan geloofwaardigheid en autoriteit heeft verloren. Voor de verkiezingen eind mei opperde Platini zelfs dat Europa de FIFA misschien wel zou verlaten als Blatter zou worden herkozen.

Zo ver kwam het uiteindelijk niet. Kort nadat Blatter voor zijn vijfde termijn werd herkozen besloot hij alsnog op te stappen.

Beste van generatie

Platini kan een rijk voetbalverleden in de strijd gooien: hij wordt gerekend tot de beste voetballers van zijn generatie. De Fransman was in 1984 aanvoerder van 'Les Bleus' toen zijn land de Europese titel greep. Platini werd met negen doelpunten topscorer van dat toernooi.

Een jaar later won hij met Juventus ten koste van Liverpool de Europa Cup I, al werd die zege overschaduwd door het Heizeldrama. Vlak voor de aftrap braken op de tribune rellen uit, waarbij 39 voetbalfans overleden.

Platini maakte in die finale het enige doelpunt en juichte uitbundig, iets wat hem altijd is nagedragen. "Ik herinner me die avond als de donkerste uit mijn loopbaan", zei hij in 2010 bij een herdenking.

WK Qatar

Hoewel de reputatie van Platini vele malen beter is dan die van Blatter, is ook de Fransman niet van onbesproken gedrag. Zo schaarde Platini zich openlijk achter de veelbesproken toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, het land waarop hij zelf stemde. Extra opvallend is dat zijn zoon later een duurbetaalde baan kreeg in Qatar.

Als het aankomt op technische hulpmiddelen is Platini misschien nog wel conservatiever dan de Zwitser. "Als een lijnrechter een meter van het doel staat en een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is", zei de UEFA-baas drie jaar geleden. Die mening heeft hij sindsdien regelmatig herhaald.

Toch kan Platini binnen de UEFA op veel steun rekenen. De oud-topspeler is bijvoorbeeld een van de initiators van de Financial Fair Play-regeling, waarbij voetbalclubs niet meer mogen uitgeven dan ze binnenkrijgen. Het is ook veelzeggend dat Platini bij zijn laatste herverkiezing bij de UEFA niet eens campagne hoefde te voeren. Er meldde zich namelijk geen enkele tegenkandidaat.