Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 30 juli 2015.

4. Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Opnieuw uitspraak in Valkenburgse zedenzaak

Dertien mannen die worden verdacht van het plegen van ontucht met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg horen donderdag de uitspraak. 23 juli heeft de rechtbank in Maastricht twee mannen in de zaak celstraffen van vijf en zes maanden opgelegd, waarvan drie onvoorwaardelijk.

De rest van de mannen kreeg taakstraffen opgelegd. Het Openbaar Ministerie liet direct weten in alle gevallen in hoger beroep te gaan.

2. Zaak woonboot Wormer voor rechter

De man uit Purmerend die wordt verdacht van het op afstand tot ontploffing brengen van een zelf gefabriceerde bom op een woonboot in Wormer, staat donderdag in een pro-formazitting voor de rechter. Bij de ontploffing viel een dode een een gewonde. De man (1988) wordt verdacht van moord en poging tot moord.

3. Verdachte verdwijning Lisa voorgeleid

De 41-jarige man die is aangehouden voor de verdwijning van Lisa (13), wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De man uit Koudekerk aan den Rijn wordt verdacht van het onttrekken van Lisa aan het ouderlijk gezag.

4. Cijfers Shell tweede kwartaal

Shell presenteert donderdagochtend de cijfers over het tweede kwartaal. In het eerste kwartaal viel de winst al flink lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat kwam met name door de fors gedaalde olieprijs. De winst van concurrenten BP en Statoil is in het tweede kwartaal om dezelfde reden flink gesloten, bleek toen de bedrijven dinsdag hun cijfers naar buiten brachten.

5. Ook Belgische boeren in actie

Nederlandse vakantiegangers kunnen donderdag te maken krijgen met acties van boze boeren in België. De eerste acties zijn woensdagavond al begonnen. Net als hun Franse collega's vinden de Belgische boeren dat de prijzen die ze krijgen voor hun producten veel te laag liggen. 

6. AZ en Vitesse spelen in Europa League

Voor AZ en Vitesse begint donderdag het Europese avontuur. De Alkmaarders treffen vanaf 19.30 uur in eigen huis de Turkse subtopper Istanbul Basaksehir, Vitesse treedt vanaf 21.05 uur aan tegen Southampton. Deze wedstrijd wordt in Engeland gespeeld.

Southampton, de club van coach Ronald Koeman, won onlangs in vriendschappelijk verband van FC Groningen en Feyenoord. AZ en Vitesse moeten twee voorrondes overleven om het hoofdtoernooi in de Europa League te bereiken.

En verder:

- houden de Taliban en de Afghaanse regering donderdag in China nieuwe gesprekken om tot een einde te komen aan de veertien jaar durende oorlog. De eerste gesprekken waren op 7 juli en werden begeleid door Chinese en Amerikaanse vertegenwoordigers.

- executeert India donderdag de veroordeelde terrorist Yakub Memom. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in Mumbai in 1993. De serie aanslagen op hotels, kantoren, banken en andere gebouwen kostte in 1993 aan meer dan 350 mensen het leven. 1.200 mensen raakten gewond.

- presenteert Sony zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf heeft het moeilijk op de smartphonemarkt, maar verdient goed aan de verkoop van zijn camerasensoren aan andere fabrikanten. Het bedrijf verwacht dit gebroken boekjaar, dat 1 april begonnen is, herstel van de slechte financiële situatie uit voorgaande jaren.

Het weer

Het KNMI voorspelt voor donderdag een wisselend bewolkte dag. Er trekken opnieuw enkele buien over. Op een enkele plek kan nog onweer voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18 graden. De westelijke wind is matig.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie