Rapid Wien-Ajax is vanavond het meest in het oog springende affiche in de derde voorronde van de Champions League. Om 21.05 uur is de aftrap in Wenen.

Op 21 juni 1930 verloor Ajax in een oefenduel met 16-2 van Rapid Wien. Nog altijd de grootste nederlaag in de clubhistorie van de Amsterdammers.

In tegenstelling tot Ajax is Rapid Wien al begonnen aan de competitie. De nummer 2 van het voorbije seizoen won afgelopen weekeinde tijdens de eerste speeldag van de Oostenrijkse competitie met 3-0 van SV Ried.

Het is de eerste keer dat Rapid Wien en Ajax tegenover elkaar staan in een officieel duel.

De wedstrijd wordt afgewerkt in het Ernst Happel Stadion. In 1995 speelde Ajax hier voor het laatst, toen AC Milan met 1-0 werd verslagen in de Champions League-finale.

Ajax speelde in Europees verband 11 keer eerder tegen een Oostenrijkse club. De hoofdstedelingen wonnen 4 keer, speelden 3 keer gelijk en verloren 4 keer.

Het is nog maar de vraag of Jasper Cillessen inzetbaar is bij Ajax. De doelman kampt met een kuitblessure. Uit voorzorg is André Onana toegevoegd aan de selectie.

Ajax-coach Frank de Boer meldde afgelopen week dat zijn ploeg klaar is voor de duels met Rapid Wien. "De voorbereiding is goed geweest. Zeker ook omdat we nu maar vier weken hadden, waar dat er normaal zes of zeven zijn."

Historie Champions League-voorronde:

Nederlandse clubs hebben de laatste jaren slechte ervaringen opgedaan in de voorronde van de Champions League. van de laatste 9 deelnemers uit Nederland strandden in de kwalificaties.

De laatste Nederlandse club die wél via de voorrondes het hoofdtoernooi bereikte, was Ajax in 2010. De Amsterdammers schakelden toen PAOK Saloniki en Dinamo Kiev uit.

Vorig seizoen werd Feyenoord al in de derde voorronde uitgeschakeld. De Rotterdammers bogen het hoofd voor Besiktas.

Nederlandse clubs moeten sinds 1997 deelnemen aan de voorronde van de Champions League. 10 keer ging het mis en 8 keer plaatste een Nederlandse club zich voor het hoofdtoernooi.

Feyenoord was in 1997 de eerste Nederlandse club in de voorronde van de Champions League. De Rotterdammers haalden het hoofdtoernooi door het Finse FC Jazz te verslaan.

De laatste Ajacied die scoorde in een voorrondewedstrijd van de Champions League was Mounir El Hamdaoui in 2010. Hij deed dat tegen Dinamo Kiev.

De laatste club die vanuit de voorronde de Champions League wist te winnen, was AC Milan in de jaargang 2006/2007.

Spelers om op te letten tijdens Rapid Wien-Ajax:

Robert Beric is de man van Rapid Wien op wie de Ajax-defensie woensdagavond moet letten. De 24-jarige Sloveense spits trof afgelopen seizoen liefst 27 keer doel in de Oostenrijkse competitie.

Ajax-coach Frank de Boer wil dat zijn team dit seizoen attractiever voor de dag komt. Dribbelaar Anwar El Ghazi is een van de spelers die moet zorgen voor extra creativiteit. Met zijn individuele acties kan hij de hechte defensie van Rapid Wien verrassen.

De vooruitblik van Ronald de Boer, woensdagavond analist bij Rapid Wien-Ajax:

"Ajax kan zijn borst natmaken. Rapid heeft een goede, ervaren ploeg die verzorgd voetbal speelt, maar zich ook aan kan passen aan de tegenstander. Met Zoran Barisic hebben ze een trainer die tactisch sterk is. En het zijn bijna allemaal grote, volwassen mannen in het veld en daar heeft Ajax er juist te weinig van. Ik verwacht daarom een hele lastige wedstrijd. Ajax gaat niet zomaar even winnen in Wenen."

Vermoedelijke opstellingen:

Rapid Wien: Novotna; Auer, Sonnleitner, M. Hofmann, Stangl; Schobesberger, Petsos, S. Hofmann, Schwab, Kainz; Beric

Ajax: Cillessen; Tete, Veltman, Riedewald, Dijks; Bazoer, Klaassen, Sinkgraven; El Ghazi, Milik, Fischer

Deze duels worden vanavond ook gespeeld in de derde voorronde:
* HJK Helsinki-Astana (18.00 uur)
* Red Bull Salzburg-Malmö FF (19.00 uur)
* Steaua Boekarest-Partizan Belgrado (20.30 uur)
* Celtic-Qarabag (20.45 uur)
* Lech Poznan-FC Basel (20.45 uur)

Kijk woensdagavond vanaf 21.05 uur naar de live-wedstrijduitzending van Rapid Wien-Ajax op NU.nl en SBS6. Om 20.30 uur begint de voorbeschouwing op SBS6.