Wat gaat er dinsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 28 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. NAVO-vergadering Turkije

Dinsdag komt de NAVO bijeen om te praten over de situatie rond Turkije. Volgens de NAVO wil Turkije de ambassadeurs van alle 28 lidstaten, waaronder Nederland, bijpraten over de laatste acties.

Turkije voert sinds vrijdag aanvallen uit op IS in Syrië én op de PKK in Iraaks Koerdistan. Het land heeft zich lang buiten de strijd in Syrië gehouden, maar na recente aanslagen is deze instelling toch omgeslagen.

De Turken doen dinsdag beroep op artikel 4 van het NAVO-verdrag. Een lidstaat kan dit doen op het moment dat het land zich bedreigd voelt. Dan moet er een overleg tussen de NAVO-lidstaten volgen. Het is de vierde keer dat Turkije deze stap zet. In totaal is vijf keer een beroep gedaan op artikel 4.

2. Franse boeren blokkeren opnieuw wegen

De Franse boeren hebben voor dinsdag opnieuw acties gepland. In het noordoosten van Frankrijk wordt de A31 bij Metz versperd, evenals de A4 en de RN4 bij Phalsbourg.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) is vooral de A31 een belangrijke weg voor toeristen uit Nederland. De VID raadt deze automobilisten aan dinsdag over Brussel Frankrijk in te rijden. Via Saint-Quentin, Reims en Troyes over de A2, A26 en A5 kunnen vakantiegangers richting het zuiden.

3. Persconferentie in aanloop naar Rapid Wien-Ajax

Ajax-coach Frank de Boer blikt dinsdagavond tijdens een persconferentie vooruit op het duel in de derde voorronde van de Champions League met Rapid Wien. De persconferentie begint om 18.30 uur.

Ajax probeert de eerste Nederlandse club in vijf jaar te worden die via de voorrondes het hoofdtoernooi van het kampioenenbal bereikt. Vorig jaar strandde Feyenoord in de derde voorronde tegen Besiktas.

Het duel tussen Rapid Wien en Ajax wordt woensdag vanaf 20.30 uur live uitgezonden op NU.nl en SBS6.

4. Verdachte serie-aanrander voor het hof

Dinsdag verschijnt Eduard M. (1974) uit Nieuwegein voor het gerechtshof in Arnhem. Hij is eerder veroordeeld tot zes jaar cel voor vier aanrandingen van studentes in de Utrechtse binnenstad in 2013 en 2014. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist. 

5. Lancering Angry Birds 2

Spelletjesmaker Rovio onthult dinsdag Angry Birds 2, een vervolg op de populaire Angry Bird-game uit 2009. Sindsdien zijn er tal van games in de Angry Birds-reeks uitgebracht. Het is onduidelijk waarom dit deel voor het eerst wordt bestempeld als echte opvolger. Het bedrijf belooft dat de game 'bigger, badder, birdier' zal zijn.

Weer en verkeer

Dinsdag houdt het buiige weer dat Nederland maandag al in zijn greep had aan, met de meeste buien in het noordwesten. Aan zee waait het hard, windkracht, en het wordt slechts 17 graden. Ook woensdag worden regen- en onweersbuien verwacht. Richting het weekend wordt het droger, zonniger en iets warmer.

De regio midden heeft vanaf maandag ook bouwvakantie, waardoor het deze week op de weg nog rustiger is dan het de afgelopen weken al was. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie