Turkije voert sinds een aantal weken aanvallen uit op IS in Syrië én op de PKK in Iraaks Koerdistan. Turkije zegt zich te verdedigen tegen extremisten. De PKK beweert op haar beurt dat Turkije IS beschermt door Koerden aan te vallen.

De situatie escaleerde na een aanslag in de Turkse stad Suruç.

Bij een zelfmoordaanslag op 20 juli komen 32 Koerdische jongeren om het leven. Suruç ligt in het zuiden van Turkije, bij de Syrische grens. Veel Koerden verdenken de Turkse regering ervan Islamitische Staat (IS) te steunen.

Twee dagen later worden in de grensplaats Ceylanpinar twee politieagenten om het leven gebracht. De PKK stelt via een website verantwoordelijk te zijn voor de dood van de agenten. Het zou een wraakactie zijn voor de zelfmoordaanslag in Suruç. 

Het is een begin van een reeks aanslagen op Turkse politieagenten en militairen waarbij veel slachtoffers vallen. Turkije bombardeert op haar beurt doelen van de PKK. Daarbij vinden vele PKK-strijders de dood. 

Het vredesoverleg tussen de twee partijen ligt voorlopig stil. 

Turkije heeft zich lang buiten de strijd in buurland Syrië gehouden. 

Ankara ligt overhoop met vrijwel alle strijdende partijen, van het Syrische regime tot IS en de Koerden. De Turkse regering is na de recente bloedige aanslagen nu toch omgeslagen.

"De militaire operatie moet er voor zorgen dat terroristische dreiging vanuit IS in Syrië en vanuit de PKK in Irak geneutraliseerd wordt om de vrede in Turkije te bewaren", aldus een vertegenwoordiger van de Turkse regering.

Turkije stelt zijn vliegbases open voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Op 5 augustus stijgen voor het eerst vliegtuigen op voor bombardementen in het noorden van Syrië. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken stelt dat er een "alomvattende strijd" ophanden is tegen IS.

Op 9 augustus maakt Amerika bekend zestien F-16's en driehonderd man personeel naar Turkije te sturen. Twee weken later voert Turkije de eerste luchtaanvallen tegen de IS in Syrië in samenwerking met de Verenigde Staten uit.

Turkije heeft geen plannen om grondtroepen naar Syrië te sturen. 

De regering zou wel vinden dat gematigde rebellen die tegen IS vechten, moeten worden voorzien van luchtsteun.

Ook is er volgens Turkije mogelijk een plaats in Syrië voor de Syrisch-Koerdische partij PYD. Mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden. Zo moet de PYD alle banden verbreken met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, moeten ze samenwerken met oppositiekrachten en mag de partij Turkije niet verstoren.

In Istanbul is het erg onrustig. 

De Turkse politie reageert fel op de aanslag in Suruç en pakt honderden terreurverdachten op bij een grote operatie gericht tegen IS en Koerdische militanten, roert de grootste stad van Turkije zich. 

Op 10 augustus, in de nacht van zondag op maandag, wordt Istanbul voor het eerst getroffen door een aanslag. Er komen drie mensen om bij een bomaanslag en een daaropvolgende aanval op een politiebureau. Er vallen zeker tien gewonden.

De NAVO is solidair met Turkije.

Tijdens een spoedvergadering in Brussel heeft de NAVO haar steun uitgesproken voor de pogingen van Turkije om het geweld in het land tegen te gaan. De Turken deden beroep op artikel 4 van het NAVO-verdrag. Een lidstaat van de NAVO kan beroep doen op dit artikel als de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van het land wordt bedreigd.

Het reisadvies voor Turkije is aangescherpt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Turkije aangescherpt. Dat gebeurt naar aanleiding van een waarschuwing van de Turkse politie. 

Het reisadvies verandert niet qua classificering. Er werd namelijk al aangegeven dat er veiligheidsrisico's zijn als je op vakantie gaat naar Turkije.

Wel is het advies gespecificeerd omdat de Turkse politie heeft gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen op drukke plaatsen waaronder metrostations en bushaltes. Vooral in Istanbul.