Zowel het weg- als treinverkeer heeft zaterdag last van afgewaaide takken en omgevallen bomen. Rijkswaterstaat adviseert automobilisten daarom zelfs voorlopig niet de weg op te gaan.

Volg ook ons liveblog over de zomerstorm

Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen.

Rijkswaterstaat gaf rond 15.30 uur voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Dat rond 18.20 uur alleen nog voor Noord-Holland, Flevoland en Friesland. 

De volgende wegen zijn vanwege omgewaaide bomen (deels) afgesloten: de A9, A12, A20, A22 en A44. 

Verder gaat het om (delen van) de A2 bij Boxtel en Zaltbommel, de A27 bij Oosterhout en ook de N212 bij Nieuwkoop. De Grevelingendam (N59) in Zeeland werd afgesloten omdat net voor de dam een boom op de weg is terechtgekomen.

De A44 is helemaal dicht tussen knooppunt Burgerveen en Wassenaar. Ook de A4 is een groot deel van de middag afgesloten geweest in zuidelijke richting. Rond 17.30 uur was deze weg weer open. Net na het knooppunt Burgerveen zijn ook bomen op de weg gewaaid. Het verkeer krijgt van Rijkswaterstaat het advies een 'grote' omleidingsroute te volgen via Utrecht.

Ook de A20 richting Rotterdam is afgesloten bij Moordrecht in verband met een omgewaaide boom. Eerder waren er al problemen op de A27 bij Werkendam en op de A12 bij Reeuwijk. De A9 is dicht tussen Alkmaar en Amstelveen.

Het verkeer kan zaterdagmiddag ook niet of nauwelijks langs de A12 bij Reeuwijk (Gouwe-aquaduct). Dat was de omleidingsroute. Omrijden kan nog wel via Gorkum en Rotterdam, maar dat komt neer op anderhalf tot twee uur meer reistijd. Rijkswaterstaat raadt dat af ''zeker bij deze weersomstandigheden''.

Op diverse andere snelwegen in Nederland versperren omgevallen bomen, afgewaaide takken en losgewaaide borden, daken en dekzeilen de snelweg. 

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie

Treinverkeer

Ook het treinverkeer ondervindt hinder door de storm. Het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal is ernstig gestremd: tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk, en Utrecht Centraal en Weesp rijden veel minder treinen. In Amsterdam rijden ook minder trams.

Verder zijn op verschillende plekken bomen op het spoor gevallen: tussen Lichtenvoorde-Groenlo en Winterswijk, tussen Maastricht en Sittard, tussen Overwhere en Zaandam, tussen Hoorn en Enkhuizen, en tussen Diemen Zuid en Duivendrecht.

Ook in Gelderland is het treinverkeer op veel plekken gestremd: tussen Vorden en Winterswijk, tussen Putten en 't Harde, evenals op het traject tussen Zutphen en Arnhem.

Rondom Den Haag HS reden een tijd geen treinen vanwege een kraan die dreigt om te vallen op het spoor. Rond 18.00 uur was het treinverkeer weer hervat.

De Intercity direct treinen tussen Amsterdam Centraal en Breda rijden niet vanwege de weersomstandigheden.

Bekijk hier de actuele spoorinformatie