Alpe d'Huez kleurt zaterdag aardig oranje voor de voorlaatste rit van de Tour de France. Duizenden Nederlandse wielerfans aanschouwen in Frankrijk de laatste Alpenetappe van de Tour.

De eerste Nederlanders verzamelden zich donderdagavond al op Alpe d'Huez. Sinds 10.00 uur is het zaterdag niet meer mogelijk de berg op te rijden. 

De eerste renners zullen de laaste col van de Ronde van Frankrijk naar verwachting rond 15.30 uur bereiken.

Agenten hebben de handen vol aan feestende Nederlanders, die de laatste jaren hun favorieten wel heel luidkeels komen aanmoedigen.

Zaterdag hebben ze zelfs assistentie gekregen van collega's uit Nederland. ''Wij komen een beetje helpen met vertalen'', vertelt agent Parol. ''Zo kunnen we een brug slaan tussen de Franse gendarmerie en de feestende Nederlanders hier. Dat werkt goed.''

Bocht zeven

De VVV van Bourg d'Oisans, het dorpje aan de voet van de wereldberoemde berg, verwacht zo'n vijftienduizend Hollandse fans op de flanken van de col. De meeste van hen zullen zich ophouden rond bocht zeven, waar het al dagen carnaval is.

De vele Nederlandse bewoners van 'bocht zeven' zijn voor een paar dagen vrienden voor het leven. Net zoals vorig jaar en het jaar daarvoor. Het saamhorigheidsgevoel is groot. Er wordt samen gezongen, gelachen en gedronken. 

Toch zullen de Nederlandse fans straks in de minderheid zijn. De organisatie verwacht misschien wel een miljoen supporters rond de col met 21 haarspeldbochten.

Hekken

Er zijn meer hekken geplaatst dan voorgaande jaren, ook vanwege de incidenten eerder deze week tussen Franse fans en de Sky-ploeg van geletruidrager Chris Froome.

Als het aan de Hollandse fans ligt, dan kiest Steven Kruijswijk al vroeg in de etappe de aanval. Ze hopen ook dat Robert Gesink en Bauke Mollema de ruimte krijgen van de klassementsrijders.