Boeren hebben vorige week verschillende wegen in Frankrijk geblokkeerd. Vooral wegen belangrijk voor toeristen. Nu hebben de boeren opnieuw blokkades opgetrokken. Waarom zijn de boeren boos?

De boeren protesteren tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun vee.

Franse veeboeren beleven de ernstigste crisis in dertig jaar tijd. De Europese steunmaatregelen voor landbouw zijn in afgelopen tien jaar afgeschaft. Er zijn geen minimumprijzen meer en overschotten worden niet meer opgepot. Ook is de concurrentie uit Midden- en Oost-Europa groot.

Eén op de tien veeboeren staat op de rand van bankroet. Het gaat om tien procent van circa 25.000 boerenbedrijven. De veehouders vertegenwoordigen ongeveer de helft van de totale Franse landbouw en veeteelt.

De Franse boeren spreken van oneerlijke concurrentie.

Onder andere uit Oost-Europa, maar ook uit Duitsland. De boeren eisen onder meer ontheffing van bepaalde sociale lasten en premies en actie tegen de oneerlijke concurrenten. De Franse minister van Landbouw wil in september overleg met Europese collega's.

De boeren zijn ook boos op supermarktketens en tussenhandelaren.

Die zouden het geld opstrijken waar de boeren op hoopten, nadat een maand geleden, dankzij bemiddeling van de regering, voedselprijzen in de winkels werden verhoogd.

De Franse overheid gaat de sector met 600 miljoen euro helpen.

De boeren in problemen krijgen schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde premies.

De voorzitter van de overkoepelende vakbond FNSEA (Nationale Federatie Vakbonden van Landbouwondernemers), Xavier Beulin, heeft eerder gezegd dat het plan van de regering de goede kant op gaat. Dit heeft alleen nog niet geleid tot een einde van de protesten.