Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 23 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Uitspraak in Valkenburgse zedenzaak

Twaalf verdachten in de Valkenburgse zedenzaak horen donderdag om 13.30 uur de uitspraak van de rechter. De verdachten staan terecht voor het plegen van ontucht met een 16-jarig meisje. Dat heeft vorig jaar in september en oktober plaatsgevonden in een hotel in Valkenburg. Het meisje werd geprostitueerd door de 21-jarige loverboy Armin A. Hij is hier begin juli voor veroordeeld tot twee jaar cel.

2. Dag 3 van de Nijmeegse Vierdaagse

De derde en traditioneel zware dag van de Nijmeegse Vierdaagse staat bekend als 'de dag van Groesbeek'. Net als de eerste twee dagen verslaat NU.nl ook deze dag weer middels een livestream met beelden van onze verslaggever, andere deelnemers en toeschouwers. 

Bekijk hier de routeVierdaagse dossier

3. Boeren blokkeren wegen in Frankrijk

Boze boeren hebben woensdagavond verschillende wegen in Frankrijk geblokkeerd. De VID raadt vakantiegangers aan om de regio Lyon helemaal te mijden woensdagavond, -nacht en donderdagochtend. 

Belgische boeren hebben zich ook aangesloten bij de protesten, zij blokkeren woensdagavond de grensovergang bij Hensies, tussen Brussel en Parijs. De VID raadt automobilisten aan de route via Lille te kiezen.

Ook als de boeren donderdag weer weg gaan blijft de hinder aanhouden. De boeren protesteren met brandende banden en hooibalen die het wegdek flink beschadigen.

4. Begrotingstekort eurolanden

Het Europees statistiekbureau Eurostat maakt donderdagochtend om 11.00 uur bekend hoe het begrotingstekort van individuele landen in de eurozone en de Europese Unie zich in het eerste kwartaal van dit jaar heeft ontwikkeld.

Woensdag maakte Eurostat nog bekend dat de schuldenlast van overheden in de eurozone zijn gestegen. Opvallend was dat juist de staatsschuld van Griekenland in deze periode fors was gedaald.

5. Zaak om dood Rotterdammer

Twee politieagenten staan donderdag in Rotterdam terecht voor het doodschieten van de 29-jarige Rotterdammer Mike Stok in 2013.  De nabestaanden van Stok hebben via de rechter vervolging afgedwongen.

De agenten schoten toen zij de agressieve Stok in de Fazantstraat in Rotterdam aantroffen. Hij zou met een tomahawk, een strijdbijl, hebben gezwaaid. Feyenoordsupporter Stok had ruzie met twee vrouwelijke stadswachten die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond.

6. Zeven bergen in achttiende etappe

Liefst zeven gecategoriseerde hellingen liggen op het parcours van de achttiende Tour de France-etappe. De aankomst is echter niet bergop; de renners finishen in Saint-Jean-de-Maurienne na enkele kilometers 'vals plat'.

De kans lijkt klein dat de klassementsrenners elkaar gaan bestoken. De etappes van vrijdag en zaterdag zijn veel zwaarder en dus geschikter voor een aanval. Donderdag is de Col du Glandon de grootste hindernis. De top van deze col van buitencategorie ligt op veertig kilometer van de finish.

En verder:

- is het vier jaar geleden dat de Britse zangeres Amy Winehouse kwam te overlijden. Haar lijfwacht trof de zangeres levenloos un de slaapkamer van haar appartement in Noord-Londen aan. Onderzoek wees uit dat Winehouse aan de gevolgen van een alcoholvergiftiging was overleden. 

- doet de rechtbank uitspraak in de zaak tegen de 41-jarige oud-politieman uit Dordrecht, die wordt verdacht dat hij minderjarige meisjes in de prostitutie heeft gebracht. Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel geëist. 

Weer en verkeer

Donderdag schijnt overal de zon geregeld en blijft het zo goed als droog. Het wordt 20 tot 23 graden bij een zwakke tot matige wind uit west tot noordwest. 

Vanwege de zomervakantie worden er geen problemen verwacht tijdens de ochtend- en avondspits. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie