Dinsdag vinden na weken van uitstel de presidentsverkiezingen in Burundi plaats. In de aanloop daarnaar was het erg onrustig in het Afrikaanse land, met vele doden tot gevolg. Wat moet u weten over de verkiezingen in Burundi?

Het geweld in Burundi is ontstaan in de aanloop naar de verkiezingen.

De onrust in Burundi is ontstaan nadat de autoritaire president Pierre Nkurunziza, die het land sinds 2005 regeert, aankondigt zich verkiesbaar te stellen voor een derde termijn. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen.

Nkurunziza vindt echter dat deze regel niet op hem van toepassing is, omdat hij voor zijn eerste termijn werd gekozen door het parlement, niet door de bevolking. 

In de hoofdstad Bujumbura gaan mensen massaal de straat op. De demonstratie loopt uit de hand en de politie schiet met scherp. Zeker twintig mensen komen om. Honderden betogers worden gearresteerd.

Het is het startsein van een periode vol geweld waarbij volgens mensenrechtenorganisatie APRODH in twee maanden tijd zeker zeventig mensen omkomen. Door de spanningen en het geweld in het Afrikaanse land zijn meer dan 100.000 mensen op de vlucht geslagen, onder wie diverse hooggeplaatste Burundesen.

Na een mislukte staatsgreep worden de verkiezingen meerdere keren uitgesteld.

Tijdens de periode van onrust besluiten enkele hoge generaals een staatsgreep te plegen. Zij zeggen de president en zijn grondwetsschending niet langer te steunen. De staatsgreep wordt uiteindelijk afgeslagen.

Drie generaals, waaronder een oud-minister van Defensie, worden gearresteerd. De leider van het complot, generaal-majoor Godefroid Niyombare, is nog voortvluchtig. 

Nkurunziza besluit de verkiezingen in eerste instantie uit te stellen tot 2 juni. Wederom worden de verkiezingen uitgesteld tot 11 juli en uiteindelijk tot 21 juli. Dit betekent niet dat de situatie nu anders is in Burundi, al zijn het aantal demonstraties wel afgenomen. 

Nederland bekijkt de verkiezingen met argusogen.

Het kabinet heeft aangekondigd de hulp aan de overheid van Burundi te stoppen als president Nkurunziza voor een derde termijn wordt gekozen. 

In mei schortte Nederland al een deel van de hulp aan het Centraal-Afrikaanse land op. Hiermee kwam een eind aan steun aan leger en politie; hiervoor zou dit jaar 4,75 miljoen euro worden uitgetrokken.

Ook de Verenigde Naties zijn kritisch op het Afrikaanse land. VN-diplomaat Abdoulaye Bathily wordt toegang tot het land geweigerd. Bathily was van plan het land te helpen om de politieke crisis op te lossen. De Burundese regering wenst echter geen gebruik te maken van zijn diensten, omdat hij in een rapport felle kritiek heeft geuit op de verkiezingen van 29 juni.

Hebben de verkiezingen zin?

De verkiezingen lijken op voorhand al kansloos. De oppositie zegt de verkiezingen te zullen boycotten. Daarnaast lijkt de wil van het volk om te gaan stemmen er niet te zijn. Bij de parlementsverkiezingen op 29 juni stonden voor de stemlokalen voornamelijk militairen en politiemensen in de rij om te gaan stemmen en nauwelijks gewone burgers. Nkurunziza won ruimschoots.

De verwachting is dat de bevolking zich niet zal neerleggen bij een overwinning van Nkurunziza. De angst voor een nieuw etnisch conflict is dan ook groot. Twaalf jaar geleden eindigde een jaren durende burgeroorlog, waarin naar schatting meer dan driehonderdduizend doden vielen.