Wat gaat er maandag ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 20 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Zijn consumenten bereid geld uit te geven?

Maandagochtend om 09.30 uur maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend hoe positief consumenten in juli zijn over de economie en of ze bereid zijn om geld uit te geven.

In juni bereikte het consumentenvertrouwen nog het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd. Verder maakt het CBS bekend hoeveel huishoudens hebben uitgegeven in de maand mei. In april was nog sprake van een stijging van 1,5 procent ten opzichte van een maand eerder.

2. Griekse banken weer open

De Griekse banken mogen maandag hun deuren weer openen. Wel blijven er diverse restricties van kracht. Zo mogen de Grieken nog steeds maar 420 euro per week opnemen, maar dat bedrag kan wel in één keer worden gepind. 

De afgelopen weken gold een maximaal bedrag van zestig euro per dag. Verder is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

3. Cameron over IS

In een speech die de Britse premier David Cameron maandag gaat houden, roept hij jonge Britten op om de verleiding te weerstaan om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat (IS).

"Dit is mijn boodschap aan degenen die overwegen daarheen te gaan: verwacht niet dat je een gewaardeerd lid van een beweging wordt. Voor hun ben je slechts kanonnenvoer. Ze gebruiken je", aldus de premier eerder.

4. Uitspraak in zaak zelfstandige koeriers

PostNL stapte zaterdag opnieuw naar de rechter in een poging een einde te maken aan de acties van zelfstandige pakketbezorgers. Maandag volgt de uitspraak. 

De actievoerders zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vinden het aanbod van PostNL te mager.

5. VN-Veiligheidsraad stemt over Iran

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandag over een resolutie waarmee een deel van de sancties tegen Iran wordt opgeheven. 

De eventuele nieuwe VN-resolutie volgt na het sluiten van een akkoord over het atoomprogramma van Iran tussen dat land en zes wereldmachten en de EU. Het atoomprogramma van Iran wordt aan banden gelegd, in ruil voor verlichting van de sancties die door de Verenigde Staten, Europese Unie en de VN zijn ingesteld.

6. Belangrijke FIFA-vergadering

Het uitvoerend comité van de FIFA komt maandag bijeen in Zürich om een datum te bepalen voor het buitengewone congres waarop de opvolger van voorzitter Sepp Blatter wordt gekozen.

De 79-jarige Zwitser kondigde begin juni, enkele dagen na zijn herverkiezing, onverwacht zijn afscheid aan bij de FIFA. De FIFA-bestuurders spreken maandag ook over enkele hervormingen aangaande het toekennen van WK’s.

7. Finish Touretappe na afdaling

Klimmers, tijdrijders en sprinters hebben deze Tour de France al hun specialisme mogen tonen, maandag is het de beurt aan de beste dalers in het peloton. De finish van de 201 kilometer lange zestiende etappe ligt in Gap, na de technische afzink van de Col de Manse, een beklimming van de tweede categorie.

Voor de klassementsrenners is het de laatste kans om voor de rustdag nog wat tijd te pakken. Vanaf woensdag volgen er vier zware ritten door de Alpen.

En verder:

staat oud-dictator van Tsjaad Hissène Habré maandag terecht wegens misdaden tegen de menselijkheid, martelingen en oorlogsmisdaden.

- openen Cuba en de Verenigde Staten weer ambassades in de twee landen. Een mijlpaal in het herstel van de diplomatieke betrekkingen na ruim vijftig jaar.

- houden Colombia en de FARC een wederzijdse gevechtspauze van een maand om een impuls te geven aan de vredesonderhandelingen.

- is het maandag Roze Maandag, voor de 25e keer. Daarom worden in Tilburg 25 huwelijken gesloten door een bekende Nederlander.

Weer en verkeer

Maandagochtend lost eventuele mist op en schijnt aanvankelijk de zon, meldt het KNMI. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuidwesten uit toe en kan er op meer plaatsen soms lichte regen vallen. 

Het noordoosten en oosten lijken het tot de avond zo goed als droog te houden met af en toe zon. De temperatuur loopt uiteen van 22 graden in het noorden tot lokaal 26 graden in het zuidoosten.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht vanwege de zomervakantie geen problemen tijdens de ochtendspits. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie