Wat gaat er vrijdag ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

Herdenking ramp MH17

Vrijdag staat Nederland in het teken van de herdenking van de vliegramp met de MH17 in het oosten van Oekraïne. Het is een jaar geleden dat de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven kwamen. In Nieuwegein en Hilversum komen de nabestaanden samen voor een besloten plechtigheid. Ook op Schiphol en de rampplek in het Oekraïense Grabovo staan betrokkenen vrijdag stil bij ’17 juli’. 

Duits parlement stemt over steun aan Griekenland

Vrijdagochtend komt het Duitse parlement, de Bondsdag, bijeen om te stemmen over het derde steunpakket voor Griekenland. De drie regeringspartijen in Duitsland waren al voorstander van een nieuw hulppakket voordat de onderhandelingen van de geldschieters met de Grieken daadwerkelijk begonnen waren. De verwachting is dus dat een meerderheid van de parlementariërs voor het uitvoeren van de plannen zal zijn. Als alle parlementen in de eurozone zich achter de plannen scharen, krijgen de experts van de geldschieters het mandaat om verder te onderhandelen over het steunpakket.

Tour trekt van Pyreneeën naar Alpen

De periode van overgangsritten breekt aan in de Tour de France. Het peloton moet van de Pyreneeën naar de Alpen en doet daar vier etappes over. Vrijdag ligt de finishlijn in Rodez, voor de tweede keer in de historie van de Tour. In 1984 won de Fransman Pierre-Henri Menthéour in de hoofdstad van Rouergue. De dertiende etappe kent in de slotfase een geaccidenteerd terrein met een heuvel van de derde en twee hellingen van de vierde categorie. 

Loting Champions League-voorronde Ajax

Ajax kent vrijdag de opponent in de derde kwalificatieronde van de Champions League. De Amsterdammers worden bij de loting in Nyon gekoppeld aan Young Boys, Sparta Praag, Fenerbahçe, Panathinaikos of Rapid Wien. Als Ajax deze ronde (waarvan de wedstrijden op 28 en 29 juli en 4 en 5 augustus worden gespeeld) overleeft, moet ze nog één club uitschakelen om net als PSV deel te nemen aan het hoofdtoernooi.

Weer en verkeer

Vannacht neemt de bewolking toe en trekken enkele regen- en onweersbuien over het land. Morgenochtend trekken ze snel weg waarna het vrij zonnig zal zijn. Bij een stevige zuidwestenwind, 4 tot 6 Bft, wordt het morgen 18 graden op het strand, 20 tot 25 graden in het westen en rond 28 langs de oostgrens. Het weekend verloopt vrijwel droog met geregeld zon.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht vrijdag geen verkeersdrukte. Net als het noorden heeft ook de regio Midden vakantie. Alleen het zuiden viert nog geen vakantie, maar het is vrijdag altijd een rustige dag op de weg.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie