In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over nieuwe steun aan het in economisch zwaar weer verkerende Griekenland. Het is de tweede keer deze zomer dat de Kamerleden terugkomen van reces. 

Eurolanden kwamen dit weekeinde na urenlang beraad overeen opnieuw tientallen miljarden euro's in het land te pompen in ruil voor hervormingen en bezuinigingen. De Grieken gingen in de nacht van woensdag op donderdag akkoord met de maatregelen. 

Het Nederlandse kabinet heeft geen goedkeuring nodig van het parlement voor het steunpakket. 

In andere Europese landen, waaronder Frankrijk is dat wel het geval. Toch willen ook de Nederlandse partijen een debat over de kwestie.

De Kamer debatteert donderdag vanaf 13.00 uur met premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Veel partijen zijn kritisch, waaronder regeringspartij VVD.

Alleen D66 en PvdA reageerden positief op het akkoord. De VVD heeft echter nog veel vragen en alle andere partijen in de Kamer staan kritisch of negatief tegenover het akkoord. 

De VVD voerde de afgelopen maanden een harde lijn richting Griekenland en verklaarde Athene niet zomaar weer de helpende hand te willen toesteken. 

VVD-leider Rutte beloofde eerder dat er geen nieuw geld naar Athene gaat. Hij erkende direct na de top van de eurolanden dat hij deze verkiezingsbelofte zal breken als er een nieuw steunpakket komt.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer zal er in het debat alles aan doen om te laten zien dat zij het niet eens is met de premier en de gebroken verkiezingsbelofte.

De Kamer wil verder opheldering over het gelekte IMF-rapport.

Een Kamermeerderheid heeft zich bij deze wens van CDA-Kamerlid Pieter Heerma aangesloten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdagavond laat bevestigd dat Griekenland veel meer hulp nodig heeft om zijn schuldenlast houdbaar te maken dan wordt aangenomen, zo staat in een uitgelekte memo.​ 

Het fonds waarschuwt voor de enorme verslechtering in de Griekse economie, waardoor de Griekse schuld de komende jaren veel hoger uitvalt dan eerder werd verwacht.

Minister Dijsselbloem noemt de schuldenlast juist relatief laag.

De minister van Financiën reageerde woensdag in een brief aan de Kamer op het rapport. Daarin stelt hij dat de schuldenlast van Griekenland door de lange looptijden van leningen en de beperkte rentelasten relatief laag is. 

Volgens Dijsselbloem heeft het IMF bij het crisisoverleg van de eurogroep zondag echter nog duidelijk gemaakt dat de zogeheten bruto financieringsbehoefte van het land een betere maatstaf is.

De nieuwe lening aan Griekenland uit het noodfonds kost Nederland geen extra geld.

De Grieken krijgen hoogstwaarschijnlijk een nieuw steunpakket van in totaal ruim 80 miljard euro, waarvan waarschijnlijk 40 tot 50 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM komt. 

De Nederlandse overheid heeft de 4,6 miljard euro die het volgens een verdeelsleutel moet bijdragen al overgemaakt. Een nieuwe lening voor Griekenland betekent dus niet dat er extra geld moet worden bijgestort.