Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 13 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Eurolanden zetten Griekenland onder druk

De eurolanden hebben na een nacht onderhandelen een akkoord bereikt over een nieuw Grieks noodpakket. De eurotop het unaniem eens over een ESM-programma in ruil voor hervormingen, aldus voorzitter Tusk.

Bij aanvang van de top zondag stelden de Europese leiders zeer scherpe eisen en voorwaarden aan de Griekse regering voordat er gepraat kon worden over verdere financiële steun. Zo moeten de Grieken uiterlijk woensdag al een aantal hervormingen hebben voorgelegd aan het eigen Griekse parlement, bijvoorbeeld als het gaat om het heffen van btw.

2. Dijsselbloem strijdt voor herkiezing voorzitter Eurogroep

Met alle schijnwerpers op de crisis in Griekenland lijkt de verkiezing van een voorzitter van het overleg van ministers van Financiën van de eurolanden, of wel de Eurogroep, onder te sneeuwen. Maandag staat het punt desalniettemin op de agenda.

De termijn van de huidige voorzitter, minister Jeroen Dijsselbloem, houdt 21 juli op na 2,5 jaar voorzitterschap. Hij wil herkozen worden, maar heeft stevige competitie van de Spanjaard Luis de Guindos.

Profiel: Luis de Guindos | Profiel: Jeroen Dijsselbloem 

3. Valkenburgse zedenzaak gaat verder

De Valkenburgse zedenzaak gaat verder. Vier van de 27 verdachten staan maandag voor de rechter. De mannen, variërend in de leeftijd van 21 jaar tot 45 jaar, worden verdacht van het plegen van ontucht met een minderjarig meisje die zich beschikbaar stelde tot het verrichten van seksuele handelingen tegen betaling.

4. Akkoord Iran en wereldmachten nadert

Het lijkt erop dat Iran en zes wereldmachten een akkoord naderen over het nucleaire programma van Iran. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif zei zondag dat er nog niks naar buiten wordt gebracht over het akkoord. Dat zou op zijn vroegst maandag worden. "We hebben morgen nog werk te doen", aldus Zarif zondag. "Geen deal vandaag."

5. Verdachten Schilderswijk voor rechter

Maandag moeten meerdere verdachten voor de snelrechter verschijnen vanwege de rellen in de Schilderswijk na de dood van de Arubaan Mitch Henriquez. Hij overleed tijdens een aanhouding, vermoedelijk aan verstikking. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte in de zaak.

6. Rustdag voor renners Tour

De renners van de Tour de France genieten maandag van een rustdag in Pau. Het peloton kan bijkomen van een hectisch eerste gedeelte van de ronde waarin er elke dag nieuwe ontwikkelingen waren. Dinsdag gaat de Tour verder met een bergetappe. De aankomst ligt dan na 167 kilometer op La Pierre Saint Martin.

En verder:

- doet de rechtbank in Zwolle uitspraak in de zaak tegen de 27-jarige vrouw die wordt verdacht van brandstichtingen en het stalken van meerdere personen. Het OM heeft drie jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist.

- kondigt Republikein Scott Walker (gouverneur van Wisconsin) hoogstwaarschijnlijk aan mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

- moet Sean 'Diddy' Combs in de rechtszaal verschijnen, nadat hij eind juni de American football-trainer van zijn zoon sloeg. Diddy zegt te hebben gehandeld uit zelfverdediging en hoopt dat de zaak verworpen wordt.

- loopt Doutzen Kroes mee in de modeshow van Spaanse ontwerpster Maria Clè Leal, die haar collectie toont op de laatste dag van de Amsterdam Fashion Week.

Weer en verkeer

Maandag staat er veel wind, aan zee windkracht 6. Het wordt in de middag hooguit 21 graden en daarbij zien we veel wolken, soms ook zon, maar af en toe ook regen. Dinsdag verandert er weinig.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor maandagochtend vrijwel geen spits. Net als het noorden heeft ook de regio Midden vakantie. Alleen het zuiden viert nog geen vakantie, waardoor daar nog enkele files kunnen ontstaan. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie