Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 10 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Grieks parlement stemt vermoedelijk over plannen 

De Griekse regering heeft donderdagavond, ruim twee uur voor de deadline, een nieuw pakket aan hervormingen verstuurd naar de Eurogroep. Wat er in de voorstellen staat, is vooralsnog onbekend. Wel zouden de plannen al zijn goedgekeurd door het Griekse kabinet. Het Griekse parlement zou vrijdag nog wel moeten stemmen over de nieuwe plannen. De voorstellen worden zaterdag besproken door de Eurogroep en zondag door de leiders van alle lidstaten op een speciale eurotop.

2. Halve finales op Wimbledon: Federer-Murray en Gasquet-Djokovic

Roger Federer zet de jacht op zijn achttiende Grand Slam-titel vrijdag voort. De 33-jarige Zwitser treedt aan tegen publiekslieveling Andy Murray in de halve eindstrijd van Wimbledon. Federer stond al negen keer in de finale van het toernooi in Londen. Om het andere finaleticket strijden Richard Gasquet en Novak Djokovic, de titelverdediger.

3. Leiders Cyprus praten over hereniging

De Turks-Cypriotische leider Mustafa Akinci en de Grieks-Cypriotische president Nicos Anastasiades komen opnieuw bijeen in gesprekken die worden gemonitord door de Verenigde Naties. Met de aanstelling van de gematigde Akinci hebben de besprekingen een nieuwe impuls gekregen. De Grieks-Cypriotische president sprak na een ontmoeting met Akinci eerder van een "positieve sfeer".

4. Zevende Tour de France-etappe

De kans is aanwezig dat de zevende etappe tussen Livarot en Fougères de minst spectaculaire van deze Tour de France wordt. Het 190,5 kilometer lange traject kent slechts één heuvel van de vierde categorie. Verder zijn er geen kasseien, is de kans op waaiers klein en oogt de laatste kilometer niet heel lastig. De klassementsrenners zijn vermoedelijk vooral bezig met de ritten van de komende dagen, die veel zwaarder zullen zijn. Na het uitvallen van Tony Martin door een zware valpartij, start Chris Froome in het geel.

5. South Carolina haalt omstreden vlag naar beneden

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse staat gaven eerder groen licht voor het verwijderen van de confederatievlag. Voor sommige Amerikanen is de vlag een symbool van onderdrukking en slavernij, terwijl anderen de vlag beschouwen als cultureel erfgoed.

6. North Sea Jazz Festival begint

Vrijdag begint de veertigste editie van het North Sea Jazz Festival. Drie dagen lang wordt in het World Forum Convention Center in Rotterdam aandacht besteed aan jazz-muziek. Op de eerste dag staan onder anderen Mary J. Blige, Typhoon, Tony Bennett & Lady Gaga en D'Angelo op de podia. Zaterdag en zondag zijn er onder meer nog optredens van John Legend, Paolo Nutini, Selah Sue en Lionel Richie.

En verder:

- Is op het Binnenhof de laatste ministerraad voor het zomerreces.

- En houdt de koninklijke familie de jaarlijkse fotosessie, met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane.

Weer en verkeer

Komende nacht wordt het koud met minima tussen 5 en 10 graden en zeer lokaal mogelijk nachtvorst aan de grond. Vrijdag is het vrij zonnig en wordt het 20 tot 24 graden. Alleen in het noordoosten zijn er wat meer wolken met in Groningen mogelijk een buitje.

Er wordt nauwelijks een ochtendspits verwacht, maar de VID waarschuwt wel voor een rommelige avondspits doordat ook in de regio Midden de schoolvakantie begint en vakantieverkeer zich vermoedelijk gaat mengen met het gewone spitsverkeer.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie