Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 9 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Laatste deadline voor concreet voorstel Griekenland

Griekenland moet uiterlijk donderdag concrete plannen met bezuinigingen en hervormingen inleveren. Athene heeft woensdag al een formeel verzoek om steun ingediend bij het Europese noodfonds ESM. Daarbij beloofde premier Tsipras uiterlijk een dag later met uitgewerkte voorstellen te komen, inclusief hervormingsmaatregelen om de economie er weer bovenop te helpen.

Dit voorstel moet donderdag worden geanalyseerd door de geldschieters (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds). Zaterdag buigt de Eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone) zich erover, waarna zondag een speciale top met alle 28 lidstaten van de EU een beslissing moet nemen over de Griekse toekomst binnen Europa.

2.  Start inhoudelijke behandeling Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank in Maastricht behandelt de 29 afzonderlijke zaken in blokken; 27 verdachten deze en volgende week en 2 later dit jaar. De mannen staan terecht voor ontucht met een meisje van 16 jaar in een hotel in Valkenburg, in september en oktober vorig jaar. De advocaten van vier verdachten verzochten behandeling achter gesloten deuren, dat is woensdag verworpen.

3. Oud-FIFA-president Jack Warner voor de rechter

De voormalig vicepresident van de FIFA is verdachte in een reeks corruptiezaken bij de FIFA en geldt als een sleutelfiguur in de meest recente omkoopzaak bij de voetbalbond. Warner gaf zichzelf aan bij de politie op Trinidad na de arrestatiegolf eind mei. Hij claimt onschuldig te zijn en wil voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de VS.

4. Go Ahead Eagles in actie in Europa

Go Ahead Eagles speelt in de eerste kwalificatieronde van de Europa League de uitwedstrijd tegen Ferencvaros. Thuis werd het 1-1. Met andere woorden: Go Ahead Eagles moet scoren om een vroegtijdige uitschakeling te voorkomen. Het duel vindt plaats zonder publiek: Ferencvaros zit een UEFA-straf uit. Het duel in Boedapest begint om 20.30 uur.

5. Serena Williams-Sjarapova op Wimbledon

Op Wimbledon zijn donderdag de halve finales in het enkelspel bij de vrouwen. Serena Williams neemt het op tegen Maria Sjarapova in een herhaling van de eindstrijd van 2004, die door de Russin werd gewonnen. Williams won dit seizoen al de Australian Open en Roland Garros. Om het andere finaleticket strijden de Spaanse Garbine Muguruza en de Poolse Agnieszka Radwanska.

6. Zesde etappe in Tour de France

De zesde rit van de Ronde van Frankrijk lijkt een kolfje naar de hand voor renners als Peter Sagan, John Degenkolb en Michael Matthews. Deze coureurs behoren niet tot de absolute top in het sprinten, maar de geaccidenteerde finale in Le Havre lijkt voor de echte spurters als André Greipel, die woensdag zijn tweede etappewinst pakte, en Mark Cavendish te zwaar. De aankomst wordt rond 17.20 uur verwacht. Tony Martin start opnieuw in het geel.

En verder:

- De Amsterdamse modeweek is officieel al begonnen, maar donderdag beginnen de catwalkshows, met als eerste Aziz Bekkaoui. De Amsterdam Fashion Week biedt niet alleen een podium voor gevestigde Nederlandse ontwerpers, maar geeft ook jonge modeliefhebbers de kans hun ontwerpen te tonen.

- AC/DC-drummer Phil Rudd hoort zijn vonnis in de rechtszaak tegen hem in Nieuw-Zeeland. De drummer wordt ervan beschuldigd mensen met de dood te hebben bedreigd en drugs in zijn bezit te hebben gehad.

- En de bekendmaking van de winnaar Europese Literatuurprijs 2015, in radioprogramma Opium.

Weer en verkeer

Donderdagochtend leeft de buiigheid weer op, maar niet zo erg als woensdag. Soms schijnt ook even de zon. In de loop van de middag wordt het vanuit het zuidwesten droog met geregeld zon. Met 16 tot 18 graden is het behoorlijk fris. De wind waait uit west tot noordwest en is matig tot krachtig (3 tot 6 Bft).

Er wordt een normale ochtendspits verwacht. Vanwege de zomervakantie zal het niet echt druk zijn.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie