Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 8 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Rechtbank besluit over gesloten deuren bij Valkenburgse zedenzaak

De rechtbank in Maastricht begint woensdag met een regiezitting aan de Valkenburgse zedenzaak, waarin 29 verdachten terechtstaan voor het hebben van seks met een zestienjarig meisje. Meerdere advocaten zullen verzoeken dat de zittingen, of althans een deel ervan, achter gesloten deuren plaatsvinden, omdat ze benauwd zijn voor de aandacht door de media en vrezen voor de gevolgen van de publiciteit voor hun gezin. De inhoudelijke behandeling start donderdag al en duurt vijf dagen.

2. Vergadering gemeenteraad Den Haag over uitkomst onderzoek Mitch Henriquez

De raadsleden spreken met burgemeester Jozias van Aartsen over de uitkomst van het onderzoek naar het overlijden van Mitch Henriquez, vorige week in het Haagse Zuiderpark. De Arubaan overleed tijdens een aanhouding, vermoedelijk door verstikking. Vijf agenten zijn aangemerkt als verdachte in de zaak. Ook worden de antwoorden behandeld op de vragen die enkele fracties hebben gesteld over het incident. De vergadering begint om 13.30 uur 

3. Grieken moeten met nieuwe voorstellen komen

De Griekse overheid moet uiterlijk donderdag een gedetailleerd plan met hervormingen overhandigen aan de drie geldschieters (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds). Dat was de uitkomst van de vergadering van de regeringsleiders van de eurozone van dinsdagavond. De deadline eindigt deze week'', zei EU-opresident Tusk. De Europese leiders van alle 28 lidstaten komen aanstaande zondag opnieuw bijeen voor een "allerlaatste" grote Eurotop over de Griekse schuldencrisis. 

4. Kans voor sprinters in vlakke etappe Tour de France

Na de 'klassiekerachtige' etappes van de laatste dagen is er woensdag weer een traditionele, vlakke Tour de France-rit. Tussen startplaats Arras en finishplaats Amiens overbruggen de renners 189,5 kilometer over een vlak parcours. Dit is een van de vier etappes in deze Ronde van Frankrijk zonder ook maar één gecategoriseerde berg. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de sprinters weer eens de kans. Tony Martin neemt na zijn etappewinst de gele trui over van Chris Froome.

5. Machinisten metro Londen staken

Verschillende Britse vakbonden hebben metromachinisten opgeroepen om hun werk 24 uur neer te leggen. Aanleiding is het nieuwe Londense nachtnet, dat vanaf september ingaat. De vakbonden willen met de staking meer salaris en betere werkomstandigheden voor hun leden afdwingen.

5. Murray, Wawrinka en Federer in kwartfinales Wimbledon

Op Wimbledon zijn woensdag de kwartfinales in het mannentoernooi. Publieksfavoriet Andy Murray stuit op de ongeplaatste Canadees Vasek Pospisil. Murray ontdeed zich maandag van servicekanon Ivo Karlovic, terwijl Pospisil afrekende met Viktor Troicki. Zevenvoudig Wimbledon-winnaar Roger Federer stuit op de Fransman Gilles Simon. Roland Garros-winnaar Stan Wawrinka treedt in het strijdperk met Richard Gasquet.

En verder:

- Veilinghuis Sotheby's in Londen veilt twee pistolen die toebehoorden aan de zoon van Napoleon Bonaparte. De pistolen waren het laatste cadeau van Napoleon aan zijn zoon, voordat hij werd verslagen in de Slag bij Waterloo. Verwacht wordt dat de pistolen uit 1814 ongeveer 1,2 miljoen pond (bijna 1,7 miljoen euro) opleveren.

- In het Zeeuwe Yerseke wordt het nieuwe mosselseizoen geopend.

- En Noord-Korea herdenkt de 21e sterfdag van de stichter van de communistische staat Kim Il Sung, de grootvader van de huidige leider Kim Jong Un.

Weer en verkeer

Komende nacht wordt het landinwaarts meest droog en koelt het af tot tussen 13 en 15 graden. Er waait een matige tot krachtige westelijke wind. Woensdag vallen er geregeld buien en is er af en toe zon, bij 18 tot 20 graden.

Voor woensdagochtend wordt een lichte ochtenspits voorspeld. Wel waarschuwt de ANWB dat de regen voor hinder kan zorgen.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie