Het Griekse volk heeft met een overduidelijke meerderheid van ruim 61 procent tegen de voorstellen van de geldschieters gestemd, maar er ligt nog geen nieuw steunpakket klaar. Hoe gaan de onderhandelingen nu verder?

Europese leiders en de Griekse regering hebben duidelijk een verschillende opvatting over hoe de uitslag van het referendum geïnterpreteerd moet worden.

Alexis Tsipras, de Griekse premier die het 'nee'-kamp aanvoerde, ziet in de uitslag een betere positie voor zijn land bij de onderhandelingen voor een nieuw steunprogramma.

Europese leiders hebben de bevolking gewaarschuwd dat het afwijzen van de voorstellen ook een 'nee' tegen Europa is en dat de voorstellen waar de Grieken tegen hebben gestemd nog steeds al dan niet gedeeltelijk nodig zijn.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, zei dat een 'nee' van de Grieken niet zal leiden tot een beter noodprogramma. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemt het pakket "zwaar, maar rechtvaardig."

Europees standpunt

Met name de Duitsers hanteren een harde lijn. Wolfgang Schäuble, minister van Financiën, kon zijn frustratie over het langlopende proces niet verbergen. "Deze regering heeft nog niets gedaan sinds haar aanstelling. Ze is alleen maar teruggekomen op eerdere afspraken", aldus de Duitse minister op 1 juli.

De Fransen zijn een stuk milder, maar daar is binnen de EU geen sprake van, benadrukt Eurocommissaris Pierre Moscovici.

De bal ligt nu bij Griekenland, zeggen de hoofdrolspelers eensgezind. Donderdag 9 juli moet er een voorstel van de Grieken binnen zijn. Dat wordt de zondag erop door alle EU-leiders tijdens een speciaal ingelaste top besproken.

"Zondag is de laatste deadline", zei Donald Tusk, voorzitter van de eurotop. Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker liet zich ontvallen dat er inmiddels een gedetailleerd plan klaarligt voor een Grexit.

Gebaar richting Grieken

Na het referendum kwam er een klein gebaar van de Griekse regering richting de andere eurolanden. Yanis Varoufakis werd weggestuurd als Griekse minister van Financiën. De flamboyante Varoufakis kon niet rekenen op veel sympathie van zijn buitenlandse collega's.

Hij zou niet altijd goed voorbereid bij vergaderingen verschijnen en met zijn opmerking dat het Europees optreden tegen zijn land "terrorisme" is, maakte hij evenmin vrienden. Euclid Tsakalotos neemt zijn plek in.

De banken

Intussen is er een nieuw reddingsplan nodig, in welke vorm dan ook. De banken in Griekenland zijn sinds 28 juni dicht omdat men vreest voor een bankrun. Er kan maar beperkt geld worden opgenomen.

De Europese Centrale Bank (ECB) zorgt met noodleningen dat de banken voldoende gekapitaliseerd zijn, maar aan die steun van circa 90 miljard euro zitten voorwaarden.

De ECB mag die hulp alleen geven zolang er zicht is op een nieuw reddingsplan voor de Griekse regering en dat is momenteel niet het geval. Als de ECB zijn steun niet verhoogt of zelfs helemaal intrekt, betekent dat zo goed als zeker het einde voor de Griekse banken.

ABN Amro noemt eenGrexit inmiddels eerder waarschijnlijk dan onwaarschijnlijk. ING denkt dat een compromis nog steeds mogelijk is. Maar als Griekenland op 20 juli de betaling van 3,5 miljard euro aan de ECB mist, wordt het voor de centrale bank "heel lastig" om de cruciale ECB-steun te handhaven.

Aflossingen Griekenland

Bron: WSJ© NU.nl/Jerry Vermanen