Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 2 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Uitspraak zaak weduwe huisarts Tuitjenhorn tegen IGZ

Donderdag is de uitspraak in de zaak die de weduwe van huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn heeft aangespannen tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De huisarts werd in oktober 2013 door de IGZ op non-actief gezet en pleegde later zelfmoord. De weduwe vindt dat de inspectie dat verstrekkende besluit nooit had mogen nemen. Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. 

2. Kort geding om protestactie politie bij Touretappe Rotterdam

De politie wil zondag in het kader van een CAO-actie op de Erasmusbrug in Rotterdam een grote verkeerscontrole houden op de reclamekaravaan, die vooruit rijdt op de wielrenners van de Tour de France. Minister van Justitie en Veiligheid Van der Steur en burgemeester Aboutaleb proberen dit met een kort geding te voorkomen. Donderdag om 11.00 uur is de uitspraak.

3. Uitspraaks Valkenburgse zedenzaak

Donderdag is ook de uitspraak in de zaak tegen de 21-jarige verdachte Armin A. in de Valkenburgse zedenzaak. Volgens het OM heeft A. een zestienjarig meisje aangezet tot prostitutie en haar onttrokken aan het ouderlijk gezag. Het meisje moest eind vorig jaar in tien dagen tijd zeker zestig klanten afwerken in hotels in Valkenburg. Volgens het OM had A. de kamers gehuurd en onderhandelde hij met klanten, ook over zonder condoom vrijen. Er is drie jaar cel geëist waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

4. Uitspraak tegen afperser John en Linda de Mol

De 71-jarige Dirk M. hoort donderdag het vonnis voor het afpersen van mediatycoon John de Mol en diens zus Linda de Mol. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist. Justitie eist ook een gevangenisstraf van 141 dagen, gelijk aan de voorlopige hechtenis. Van justitie hoeft dat de afperser van John en Linda de Mol dus niet nog langer de cel in. Wel wil de officier dat er een contactverbod komt met John de Mol, Linda de Mol en haar kinderen en een locatieverbod voor de woningen.

5. Haase op Wimbledon tegen Andy Murray

Robin Haase stuit donderdag op publieksfavoriet Andy Murray in de tweede ronde van Wimbledon. De 28-jarige Hagenaar ontdeed zich dinsdag in de eerste ronde in vier sets van de Colombiaan Alejandro Falla. Het wordt de vijfde ontmoeting tussen Haase en Murray. De Nederlander won het eerste duel in 2008, maar daarna was de Brit drie keer te sterk, voor het laatst in 2014 tijdens de US Open.

En verder:

Begint Go Ahead Eagles donderdag aan het Europa League-avontuur. In de eerste voorronde neemt de club uit Deventer het op tegen het Hongaarse Ferencvaros. De wedstrijd wordt gespeeld in Emmen.

Weer en verkeer

Donderdag komt er in het westen wat meer bewolking voor. Verder is het zonnig en zeer heet. Landinwaarts wordt het lokaal 36 graden. Later op de dag neemt van het westen uit de kans op een warmteonweer toe. Ook na morgen blijft het heet.

De Verkeerinsinformatiedienst (VID) verwacht een reguliere ochtendspits, maar raadt automobilisten wel aan om extra water mee te nemen in de auto vanwege de hitte. 

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie