Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 1 juli 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Deadlines voor Griekenland lopen af

Enkele uren voordat de deadline (middernacht) van het huidige steunprogramma af zou lopen, heeft de Griekse regering een plan gepresenteerd voor een nieuw steunprogramma. In het telefonisch overleg van de Eurogroep is dit plan afgewezen.

Woensdagochtend om 11.30 uur vergadert de Eurogroep opnieuw telefonisch. Verwacht wordt dat de Grieken dan met aanvullende uitleg komen over het verzoek. 

Deze ochtend, om 06.00 uur Nederlandse tijd, is de deadline voor het terugbetalen van een lening van zo’n 1,5 miljard euro aan het IMF verlopen. De Grieken hebben de lening niet kunnen terugbetalen waardoor het land in gebreke blijft.

Met het aflopen van het steunprogramma en het niet terugbetalen van het IMF, zou de ECB zijn steun kunnen intrekken. Dat zou tot gevolg hebben dat de Griekse banken zonder geld komen te zitten en de economie in het land geheel stil komt te staan, met alle sociale onrust van dien.

2. Uitspraak 'Hoendiepmoorden'

Het hof oordeelt woensdag over het lot van de 42-jarige dakloze man uit Rotterdam, die wordt verdacht van de zogenoemde 'Hoendiepmoorden' in Groningen.

Sjef R. wordt ervan verdacht op 4 maart 2013 het echtpaar Lammert en Marga Westra uit Aduard om het leven te hebben gebracht op hun boot in Hoendiep. Eerder werd hij veroordeeld tot 25 jaar cel, het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep dertig jaar.

3. Debat over rapport onderzoek rond Bart van U.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over het rapport van de commissie-Hoekstra over het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus.

Uit het rapport blijkt dat politie, OM en de geestelijke gezondheidszorg falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. 

4. Uitspraak aanwijzing Hedwigepolder als natuurgebied

De Raad van State doet woensdag uitspraak over de voorlopige aanwijzing van de Hedwigepolder als beschermd natuurgebied door de staatssecretaris van Economische Zaken. 

Met de voorlopige aanwijzing wordt het gebied alvast beschermd op grond van de Natuurbeschermingswet in afwachting van een definitief aanwijzingsbesluit. De staatssecretaris wil hiermee voorkomen dat activiteiten het gebied zullen aantasten.

5. Hogenkamp treft Sjarapova op Wimbledon

Richel Hogenkamp duelleert woensdag met Maria Sjarapova om een plaats in de derde ronde van Wimbledon. Het is voor het eerst dat de 23-jarige Hogenkamp in de tweede ronde van een Grand Slam-toernooi staat.

Afgelopen maandag won de Doetinchemse in twee sets van de Qiang Wang. Sjarapova plaatste zich voor de tweede ronde door de Britse Johanna Konta te verslaan. De Russin won Wimbledon in 2004. 

6. Magic Mike XXL in première

Woensdagavond wordt bij Pathé Tuschinski de rode loper uitgerold voor de première van Magic Mike XXL. In aanwezigheid van acteur en producent van de film Channing Tatum en acteurs Matt Bomer, Joe Manganiello, Kevin Nash, Adam Rodriguez, Amber Heard en Jada Pinkett Smith gaat de film woensdag officieël in Nederland in première.

En verder:

- wordt op het Keti Koti Festival in Amsterdam de afschaffing van de slavernij herdacht, met onder meer vicepremier Asscher en burgemeester Van der Laan .

- doet de rechter uitspraak in de principezaak over het afluisteren van gesprekken tussen cliënten en hun advocaten.

- opent het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi voor het eerst de deuren na de bloedige aanslag en gijzeling van bijna twee jaar geleden, waarbij 67 mensen om het leven kwamen.

- verbiedt Florida vanaf woensdag het gebruik van plastic tasjes.

Weer en verkeer

Woensdag wordt het 27 tot lokaal 33 graden, op veel plaatsen is het tropisch. Daarbij is de luchtvochtigheid laag en waait er een matige oostelijke wind. 

Verder is er vanaf woensdag in Nederland kans op smog door ozon. De hoge ozonconcentraties komen woensdag vermoedelijk vooral in het zuiden van het land voor. 

De eerste zeer zwoele nacht krijgen we in de nacht van woensdag op donderdag met in de steden minima van 20 tot 25 graden. De hitte zal met name extra belastend zijn in het binnenland. In de kustregio zorgt een bries van zee soms voor verlichting.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor woensdagochtend een lichte spits. De verkeersdienst raadt automobilisten aan te zorgen voor voldoende water voor onderweg.   

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie