Dit is wat er komende week in ieder geval gaat gebeuren.

Maandag

1. Wimbledon begint. 

Op de eerste dag van het derde Grand Slam-toernooi van 2015 betreedt één Nederlandse tennisser de baan: Richel Hogenkamp overleefde de kwalificaties. Hogenkamp stuit op de Chinese Qiang Wang, de nummer 110 van de wereld. De eerste wedstrijd op Centre Court is het duel tussen titelverdediger Novak Djokovic en Philipp Kohlschreiber.

2. Het 'kalifaat' van IS bestaat een jaar.

De zelfbenoemde kalief Abu-bakr al-Baghdadi riep het kalifaat op 29 juni 2014 uit. Een jaar later is de opmars van IS nog altijd niet gestopt: het Iraakse Ramadi en het Syrische Palmyra vielen recentelijk in handen van IS. Het terreurnetwerk zaait ook ver buiten het kalifaat veel angst: vrijdag kwamen bij aanslagen in Tunesië en Koeweit zeker 68 mensen om.

Dinsdag

1. Belangrijke deadline voor Griekenland.

Voor het einde van de dag moet Griekenland 1,6 miljard euro aan leningen hebben terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat het steunpakket voor Griekenland afloopt. De ECB houdt de financiële steun voor Griekse banken ongewijzigd, maar de kans is groot dat het bedrag dat nu kan worden geleend alsnog tekortschiet. De afgelopen dagen bleven sommige pinautomaten in Griekenland leeg en vormden zich lange rijen voor de automaten. Maandag blijven de banken in Griekenland dicht.

2. Apple Music is beschikbaar.

Vanaf dinsdag is Spotify-concurrent Apple Music beschikbaar, in eerste instantie voor iOS, Windows en Mac. Later verschijnt ook een Android-app om muziek via de dienst van Apple te streamen. De dienst is de eerste drie maanden gratis en kost daarna 10 euro per maand.

En verder:

Dinsdag 30 juni duurt een seconde langer. De 'schrikkelseconde' wordt ingevoerd om het verschil tussen de wereldtijd en de atoomtijd te compenseren. 

In de eerste kwalificatierondes van de Champions League komen zes clubs in actie. Onder die zes clubs zijn geen clubs van grote naam. 

Woensdag

1. Kans op tropische temperaturen.

MeteoGroup verwacht dat het vanaf woensdag minstens vier dagen boven de 30 graden zal worden. De verwachting is dat bij deze temperaturen het Nationaal Hitteplan van kracht wordt. 

Donderdag

1. Go Ahead Eagles in actie in kwalificatie Europa League.

De ploeg uit Deventer neemt het in de eerste kwalificatieronde van de Europa League op tegen het Hongaarse Ferencváros. Het thuisduel wordt in Emmen gespeeld, omdat De Adelaarshorst wordt verbouwd. 

2. Rechter doet uitspraak in zaak tegen afperser De Mol. 

De rechter doet uitspraak in de zaak tegen Dirk M., die John en Linda de Mol afperste. Het OM heeft naast een voorwaardelijke celstraf een gevangenisstraf van 141 dagen geëist, gelijk aan de voorlopige hechtenis van de 71-jarige M. 

3. Weduwe huisarts Tuitjenhorn hoort of arts eerherstel krijgt.

De rechter doet uitspraak in de zaak die de weduwe van huisarts Nico Tromp tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft aangespannen. Tromp, een huisarts uit Tuitjenhorn, werd in 2013 door de IGZ op non-actief gezet en pleegde daarna zelfmoord. Hij gaf meer morfine aan een terminaal zieke patient dan was toegestaan. De weduwe van Tromp wil eerherstel.

En verder: 

Donderdag is het World UFO Day. UFO-fanaten willen op die manier aandacht genereren voor buitenaards leven. Volgens de organisatoren kun je World UFO Day vieren door films over UFO's te kijken, of met vrienden te praten over buitenaards leven.

Zaterdag

1. De Tour de France start in Utrecht. 

Tijdens de tijdrit van de Tour de France op zaterdag 4 juli gaan de renners individueel van start. Om 14.00 uur start de eerste man vanaf het startpodium achter de Jaarbeurs in Utrecht. Daarna vertrekt er om de twee à drie minuten een renner om de 13,7 kilometer dwars door de stad af te leggen. Utrecht verwacht 600.000 tot 800.000 bezoekers. 

2. Amerika viert onafhankelijkheidsdag. 

Amerikanen vieren dat het land zich op 4 juli 1776 officieel afscheidde van het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor terreuraanslagen en roepen lokale autoriteiten op om maatregelen te treffen vanwege de verhoogde terreurdreiging. 

Zondag

1. Griekenland houdt referendum.

Zoals het er nu uitziet, zullen de Grieken zondag stemmen over het financiële reddingsplan voor het land. Bij het referendum wordt aan de Griekse burgers gevraagd of ze instemmen met de voorwaarden die de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank stellen aan verdere noodkredieten voor Griekenland.

2. Tweede touretappe van start.

Het startschot van de tweede etappe van de Tour de France wordt om 13.10 uur gegeven op de Croeselaan in Utrecht. Vervolgens rijden de renners onder andere langs de Domtoren, de Neude en de Maliebaan.