Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 29 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Griekenland stevent af op een bankroet

Griekenland stevent af op een bankroet en lijkt drastische maatregelen nodig te hebben om zijn banken overeind te kunnen houden. 

Zondagmiddag besloot de ECB de mogelijkheden voor noodsteun aan Griekse banken niet verder te verruimen, waarmee een tijdelijke sluiting van de banken onvermijdelijk was. Maandag blijven de banken dan ook voor een week dicht. Geldopnames bij pinautomaten zijn beperkt tot een maximum van 60 euro per dag. De Grieken haalden eerder al tientallen miljarden euro's van hun rekeningen.

Voor het einde van dinsdag moet Griekenland 1,6 miljard euro aan leningen hebben terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat het steunpakket voor Griekenland afloopt.

2. Identificatie slachtoffers Tunesië gaat verder

Na de aanslag in de Tunesische badplaats Sousse zijn veel van de 39 doden (de schutter inbegrepen) nog niet geïdentificeerd

Van negentien slachtoffers is inmiddels de nationaliteit bekend. Het gaat om vijftien Britten, een Ier, een Belgische, een Duitser en een Portugees. De aanslag van vrijdag is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist door Islamitische Staat (IS).

3. Gesprek politie, OM en IGZ over rapport

Maandag gaat het ministerie van Veiligheid en Justitie met politie, Openbaar Ministerie (OM) en IGZ in gesprek over het rapport van de commissie-Hoekstra over het onderzoek naar wat er is misgegaan rond Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus.

Uit het rapport blijkt dat politie, OM en de geestelijke gezondheidszorg falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. 

4. Wimbledon van start

Op de eerste dag van het derde Grand Slam-toernooi van 2015 betreedt slechts één Nederlandse tennisser de baan: Richel Hogenkamp. Zij overleefde de kwalificaties. Hogenkamp stuit op de Chinese Qiang Wang, de nummer 110 van de wereld. De eerste wedstrijd op Centre Court is het duel tussen titelverdediger Novak Djokovic en Philipp Kohlschreiber.

En verder:

- is het maandag een jaar geleden dat terreurorganisatie (IS) een kalifaat in Syrië en Irak uitriep. 

- bekijkt de Amerikaanse rechter het verzoek van Robin Thicke en Pharrell Williams opnieuw te oordelen in de plagiaatzaak over de hit Blurred Lines. 

- begint landskampioen PSV maandag aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste training van de Eindhovenaren start om 10.30 uur. PSV zag Memphis Depay afgelopen maand vertrekken naar Manchester United. Ook voor Georginio Wijnaldum is veel belangstelling. 

Weer en verkeer

Maandag zijn er eerst nog veel wolkenvelden, maar in de loop van de dag krijgt de zon ook ruimte. Het wordt opnieuw 19 tot 24 graden en daarbij waait een matige noordwestenwind. 

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht een normaal spitsbeeld voor de maandagochtend.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie