Vrijdag is de wereld opgeschrikt door een golf van terreur. In Frankrijk werd een man onthoofd, in Tunesië werden 39 mensen gedood, en in Koeweit kamen 27 mensen om bij een aanslag van IS op een moskee. 

Vrijdag rond 10.00 uur brak een voertuig door de hekken van een gasfabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, bij Lyon.

Een man, die als bedrijfsleider van een transportbedrijf een bestelling kwam afleveren, werd onthoofd. Zijn hoofd werd aangetroffen op een hek bij de ingang van het bedrijf. Vlaggen met Arabische teksten lagen in de buurt van het lichaam van de man. De overleden man zou de voormalige baas zijn geweest van de aanvaller.

Kort na de aanslag werden verschillende mensen aangehouden, onder wie een hoofdverdachte en zijn echtgenote en zus. De man bleek al jaren in beeld te zijn van de Franse veiligheidsdiensten. Een andere verdachte is omgekomen. 

Tunesië

Kort na de aanslag in Frankrijk openden twee mannen in de Tunesische badplaats Sousse met kalasjnikovs het vuur op toeristen. Zeker 39 mensen kwamen om, onder wie veel toeristen die verbleven in twee hotels aan de kust. 

Het gaat onder meer om Belgen, Duitsers, Fransen en een Ier. Zeker 36 mensen zijn gewond geraakt. De eerste Nederlandse toeristen zijn inmiddels teruggekeerd.

De aanslag is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeëist door Islamitische Staat (IS).

De Tunesische autoriteiten hebben na de aanslagen draconische maatregelen genomen om de veiligheid in het land te garanderen. Zo gaat het leger reservisten inzetten om plekken te beveiligen waar veel toeristen komen. Ook moeten tientallen moskeeën de deuren sluiten omdat er zou worden opgeroepen tot geweld.

Koeweit

In Koeweit pleegde IS tijdens het vrijdaggebed een aanslag op een sjiitische moskee. Minstens 27 mensen kwamen om en tientallen anderen raakten gewond. 

Volgens Reuters blies een zelfmoordterrorist zich midden in de moskee op. Zaterdag zijn meerdere mensen aangehouden, zeker achttien verdachten worden verhoord.

Ook de chauffeur die een de zelfmoordterrorist naar de moskee zou hebben gereden is opgepakt.

Somalië

In Somalië kwamen vrijdag mogelijk tientallen mensen om bij een aanslag van terreurbeweging al-Shabaab op Afrikaanse vredestroepen.

De aanval op de legerpost in de zuidelijke plaats Lego begon met een zelfmoordaanslag. Daarop openden de soennitische fundamentalisten het vuur, verklaarde een legerwoordvoerder.