Bij een aanslag op een gasfabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier, bij Lyon, is één dode gevallen. Dit is wat we weten.

Een man is onthoofd. 

Dat heeft president François Hollande een paar uur na de gebeurtenis bevestigd. De man was bedrijfsleider bij een transportbedrijf en moest een bestelling afleveren bij de fabriek. 

Het onthoofde lichaam werd bij de ingang van het pand aangetroffen. Op het hoofd van het slachtoffer werden Arabische teksten aangetroffen en verderop lagen ook twee vlaggen met Arabische teksten. 

De aanslag het gasbedrijf was een terroristische daad.

Ook dat heeft Hollande vrijdag gezegd. Hij sprak over ''een voertuig bestuurd door een persoon, mogelijk in het gezelschap van een ander, die inreed op dit bedrijf dat gasflessen bevatte''.

Hollande: ''Over het doel bestaat geen twijfel: het was de bedoeling om een explosie te veroorzaken.''

Drie verdachten zitten vast.

Een van de aanvallers is gearresteerd, een ander is gedood. De gearresteerde verdachte is een bekende van de Franse veiligheidsdiensten. De man die is onthoofd, was de chef van de hoofdverdachte. Ook zijn echtgenote en zijn zus zitten vast.

Een vierde verdachte is zaterdag vrijgelaten. De andere drie blijven nog vast.

In heel Frankrijk zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Het verhoogde dreigingsniveau voor industriële bedrijven de komende drie dagen van kracht. De inzet van politie en rechercheurs al flink verhoogd. Zaterdag werd bekend dat er niet nog meer extra maatregelen worden genomen.

Daarnaast zijn de autoriteiten terreuronderzoek gestart. De terreurbestrijdingsbranche van de Franse politie is naar de plaats van de aanslag gestuurd. Het onderzoek richt zich op "moord en poging tot moord in een georganiseerde groep in relatie tot terrorisme", zei het Openbaar Ministerie in Parijs.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is vrijdag meteen naar het dorp toegegaan. President Hollande keerde kort na de gebeurtenis vanuit Brussel terug naar Frankrijk.

Dit artikel wordt voortdurend naar aanleiding van de actualiteit aangevuld. Voor een continue stroom van updates kunt u ook ons liveblog volgen.