Vrienden en collega's treuren woensdag om het overlijden van muzikant Thé Lau.

''Wij hielden van zijn woorden, van zijn poëtische blik, van zijn liefde voor de liefde'', zegt de Amsterdamse uitgeverij Lebowski, die al zijn boeken uitgaf.

''Thé Lau was een man van welgekozen woorden. Wie zijn songteksten er op na leest, of wie goed luistert, wordt getroffen door een merkwaardige accuratesse. Grote zaken, zoals leven en dood, worden in drie keer vier zinnen, of vier keer drie zinnen, bij de strot gepakt, om niet meer los te laten.''

Het was volgens de uitgeverij Lau's grote wens om naast een succesvolle carrière als muzikant ''ook in de literaire arena, als schrijver, een plek te vinden''.

Twitter

Op Twitter betuigen veel bekende Nederlanders hun medeleven. ''Thé Lau overleden. Dapper gestreden makker!'', twitterde Freek de Jonge.

"Dag geweldige Thé", schrijft cabaratière Claudia de Breij, die met Lau het nummer Niet Alleen opnam.

Columnist en muzikant Nico Dijkshoorn noemt Lau "een van de weinige Nederlanders die geloofwaardig en poëtisch in zijn eigen taal zong." "Blauw is magistraal. Dank je, Thé", aldus Dijkshoorn.

Rob de Nijs: "Beste Thé Lau is niet meer. Warme, vriendelijke en talentvolle man. Sterkte aan ieder die hem dierbaar is!"

Ali B, die recent met Thé Lau een aflevering maakte voor zijn tv-programma Ali B op Volle Toeren twitterde: ''Lieve Thé , bedankt voor de inspiratie en jouw muzikale erfenis". De aflevering waarin Thé Lau en zanger Typhoon elkaars nummers in een nieuw jasje staken, wordt woensdagavond om 21.50 uur herhaald op NPO 3.

Frans Timmermans

Eurocommissaris Frans Timmermans heeft woensdag in het Europees Parlement in Brussel een eerbetoon gebracht aan de overleden zanger.

Timmermans eindigde een betoog tijdens een debat over migratie met een zin uit een van de bekendste liedjes van Lau en diens groep The Scene: ''Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.''

In beeld: Thé Lau

Zanger, muzikant, componist en schrijver Thé Lau is dinsdagavond thuis in Amsterdam overleden. © ANP
In maart van dit jaar ontving Thé Lau nog een Edison voor zijn gehele oeuvre en stond hij twee weken op de planken met de literaire voorstelling The Pursuit of Happiness. ''Het was een veelbewogen, intens laatste jaar, waarvan hij heeft genoten met zijn familie, vrienden en vakgenoten'', aldus zijn management. © NU.nl/Harold Versteeg
Thé Lau na zijn afscheidsconcert in de HMH. © ANP
Dinsdag 23 juni: Het is vandaag een jaar geleden dat Thé Lau (62) kwam te overlijden. © NU.nl/Harold Versteeg
The Scene tijdens een optreden op Pinkpop 2014. © NU.nl/Erik Luyten
Thé Lau rookt in juni 2014 nog een sigaret vlak voor zijn afscheidsconcert in Brussel. © Hollandse Hoogte
Thé Lau bracht vijf soloplaten uit. Platina Blues (2014) was daarvan de laatste. © Hollandse Hoogte
The Lau van The Scene (L) met Blof-frontman Paskal Jakobsen op het podium tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Zanger en schrijver Thé Lau was vooral bekend van de nummers: Blauw, Iedereen is van de wereld en Open. © Hollandse Hoogte
"De dood maakt jacht op mij", zong Lau eerder. © ANP
Thé Lau en The Scene in Brussel in 2007. © Hollandse Hoogte
De Nederlandse popgroep The Scene in 2014. © ANP
In 2002 stopt The Scene ermee, waarna de band in 2007 besluit om een nieuwe start te maken. © ANP
Thé Lau op 32-jarige leeftijd in 1985. © Hollandse Hoogte
In 1979 richt Thé Lau de band The Scene op. © Hollandse Hoogte
Thé Lau werd in 1952 geboren in Bergen. © Hollandse Hoogte