Zanger Thé Lau is dinsdagavond op 62-jarige leeftijd overleden. Lau verwierf zijn bekendheid vooral als voorman van de Nederlandse band The Scene.

In maart 2014 maakte de zanger bekend dat hij terminaal ziek was. Zijn keelkanker was uitgezaaid naar zijn longen.

Samen met zijn band The Scene, bekend van de hits Blauw en Iedereen is van de wereld, houdt hij vorig jaar zomer een korte afscheidstournee door Nederland en België.

Lau groeit op in het Noord-Hollandse Bergen. In de vroege jaren zeventig speelt hij voor het eerst in bandjes. Na enkele korte projecten richt hij in 1979 The Scene op. Met zijn kenmerkende rauwe stemgeluid groeit Lau al snel uit tot het gezicht van de band.

De Nederlandse muziekpers merkt de band snel op. In 1980 brengt The Scene haar eerste LP uit, op het titelloze album staan vooral Engelstalige nummers. De verkoop valt tegen.

Halverwege de jaren tachtig wint The Scene aan populariteit en scoort de band bescheiden hitjes. Na veel bezettingswisselingen heeft de band met Thé Lau, Emelie Blom van Assendelft, Jeroen Booy en Otto Cooymans haar definitieve bezetting. Deze vier maken het album Blauw, de titeltrack is een hit.

“Uit noodzaak ben ik gaan zingen, er was niemand anders.”
Thé Lau

Popprijs

The Scene ontvangt in 1992 de Popprijs. Lau heeft daarvoor al besloten om voortaan alleen maar Nederlandstalige liedjes uit te brengen. Dat leidde tot het succesvolle album Open.

Pogingen om voet aan grond te krijgen in het buitenland lopen op niets uit. Ook een Duitse vertaling van het album Arena brengt niet het gewenste succes. In Nederland blijft de band wel populair, vooral vanwege de goede livereputatie.

Rond de eeuwwisseling legt Lau de focus meer op zijn solocarrière. Hij wil muzikaal een andere richting op. In 2002 meldt hij dat de The Scene stopt.

Lau neemt afscheid van zijn band en toert langs de Nederlandse theaters. Zo vertolkt hij in een opera de rol van uitvinder Cornelis Drebbel. In 2006 staat hij met zijn eigen tournee Temple der Liefde op de bühne.

Lau staat niet bekend als groot acteur, maar overtuigt in het theater door zijn stem en gitaarspel te gebruiken. Op de planken is Lau geen groot entertainer, daarvoor is hij te introvert. Tijdens een optreden kijkt hij liever naar de grond dan naar het publiek.

Hij is geen zanger die met vocale hoogstandjes strooit. Lau houdt zich bij zijn kenmerkende, rauwe stemgeluid. Van zijn beperkingen is hij zich ook bewust. "Uit noodzaak ben ik gaan zingen, er was niemand anders. Het liefste was ik in een bandje de tweede man geweest."

Zing voor me

De grootste hit van Thé Lau komt voort uit een samenwerking met rapper Lange Frans. In 2010 brengen zij het nummer Zing voor me uit. Het liedje belandt op de vijfde plaats in de Nederlandse top 40. The Scene is dan ook weer actief. Sinds 2006 treed de band weer op.

Lau's oeuvre is omvangrijk, maar hij blijft zijn laatste levensjaar hard doorwerken. Zo schrijft hij Platina Blues, een muziekstuk van veertig minuten lang. Daarnaast legt hij de laatste hand aan de roman Juliette die in het najaar van 2014 is verschenen.

The Scene speelt in de zomer van 2014 de laatste vier concerten. Op 7 juni van dat jaar staat de band voor het eerst in op Pinkpop. Uitverkochte optredens in Antwerpen, Amsterdam en Brussel volgen.

Thé Lau: "Ik ben blij dat het me nog gegund is om op het podium met vrienden afscheid te nemen van het publiek."

In beeld: Thé Lau

Zanger, muzikant, componist en schrijver Thé Lau is dinsdagavond thuis in Amsterdam overleden. © ANP
In maart van dit jaar ontving Thé Lau nog een Edison voor zijn gehele oeuvre en stond hij twee weken op de planken met de literaire voorstelling The Pursuit of Happiness. ''Het was een veelbewogen, intens laatste jaar, waarvan hij heeft genoten met zijn familie, vrienden en vakgenoten'', aldus zijn management. © NU.nl/Harold Versteeg
Thé Lau na zijn afscheidsconcert in de HMH. © ANP
Dinsdag 23 juni: Het is vandaag een jaar geleden dat Thé Lau (62) kwam te overlijden. © NU.nl/Harold Versteeg
The Scene tijdens een optreden op Pinkpop 2014. © NU.nl/Erik Luyten
Thé Lau rookt in juni 2014 nog een sigaret vlak voor zijn afscheidsconcert in Brussel. © Hollandse Hoogte
Thé Lau bracht vijf soloplaten uit. Platina Blues (2014) was daarvan de laatste. © Hollandse Hoogte
The Lau van The Scene (L) met Blof-frontman Paskal Jakobsen op het podium tijdens de 45e editie van Pinkpop. © ANP
Zanger en schrijver Thé Lau was vooral bekend van de nummers: Blauw, Iedereen is van de wereld en Open. © Hollandse Hoogte
"De dood maakt jacht op mij", zong Lau eerder. © ANP
Thé Lau en The Scene in Brussel in 2007. © Hollandse Hoogte
De Nederlandse popgroep The Scene in 2014. © ANP
In 2002 stopt The Scene ermee, waarna de band in 2007 besluit om een nieuwe start te maken. © ANP
Thé Lau op 32-jarige leeftijd in 1985. © Hollandse Hoogte
In 1979 richt Thé Lau de band The Scene op. © Hollandse Hoogte
Thé Lau werd in 1952 geboren in Bergen. © Hollandse Hoogte