Wat gaat er maandag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 22 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Extra ingelaste Eurotop over Griekenland

Maandag is een belangrijke dag voor Griekenland. Maandagavond vindt in Brussel een extra ingelaste Eurotop plaats, waar de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden gaan vergaderen over de Griekse schuldenkwestie.

Maandagmiddag wordt ook een extra Eurogroep, een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, georganiseerd. Op deze Eurogroep, ter voorbereiding van de Eurotop, worden vooral scenario’s geschetst over wat er in Griekenland kan gebeuren.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zondag, in aanloop naar de top, een voorstel neergelegd bij de leiders van de EU, dat volgens hem "de definitieve oplossing" moet zijn voor de impasse tussen Athene en de zijn geldschieters, de Europese Commissie, de Europese Centrale Banken en het Internationaal Monetair Fonds. 

En: 'Situatie in Griekenland loopt nu echt uit de hand'

2. Uitspraak moord op cafébaas Amsterdam

Het Hof doet maandag uitspraak in de zaak tegen een 39-jarige man die eerder veroordeeld werd tot zestien jaar cel voor het doodschieten van een café-eigenaar in 2011 in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van een koude, kille en gewetenloze moord en eist twintig jaar. 

3. Kamer debatteert over begroting

Maandag debatteert de Kamer over de begroting van de Tweede Kamer. Diverse oppositiepartijen zullen hier een punt maken van het vernietigen van brieven door de Kamervoorzitter.

4. Zuid-Korea start met verzekering toeristen

Zuid-Korea start maandag met een gratis MERS-verzekering voor buitenlandse toeristen die naar het land komen. Alle reizigers die vanaf maandag in het Koreaanse land arriveren zijn automatisch voorzien van de verzekering.

Sinds mei van dit jaar is het land in de ban van het MERS-virus. Er zijn 27 mensen overleden en meer dan 150 mensen besmet. Zo'n vierduizend mensen worden in quarantaine gehouden.

5. Loting voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles kent maandag de opponent in de eerste voorronde van de Europa League.  Vanaf 13.00 uur wordt er geloot door de UEFA. Go Ahead Eagles, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de eredivisie, neemt deel dankzij de goede Nederlandse prestaties in het Fair Play-klassement.

De wedstrijden in de eerste voorronde zijn op 2 en 9 juli. Om de groepsfase te bereiken moet Go Ahead liefst vier clubs uitschakelen.

En verder:

- bekrachtigen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de uitgebreide sancties tegen Rusland.

- is het precies 25 jaar geleden dat controlepost Checkpoint Charlie, de grensovergang tussen Oost en West in Berlijn, gesloopt werd. 

Weer en verkeer

Maandag is er over het algemeen veel bewolking en vallen er geregeld buien. Met maxima van 15 of 16 graden en een stevige westenwind is het behoorlijk fris. De dagen daarna zijn er minder buien.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht voor maandag een reguliere spits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie