Een bus met 34 Nederlandse toeristen is in de nacht van woensdag op donderdag verongelukt bij de Portugese plaats Portimao. Hieronder een overzicht van de ernstigste busongelukken met Nederlanders sinds 2000.

Januari 2013: Een Nederlandse bus met zeker 26 vakantiegangers is zondag gekanteld op de Britse snelweg M3, tussen Londen en Southampton. Voor zover bekend zijn er geen zwaargewonden gevallen.

December 2012: Een bus met Nederlanders slaat over de kop in Suriname, ten zuiden van de hoofdstad Paramaribo. Een Nederlander moest naar een ziekenhuis worden gebracht, enkele anderen hebben lichte verwondingen. Volgens een van de inzittenden reed de chauffeur 120 kilometer per uur op een weg waar 40 kilometer per uur was toegestaan.

September 2012: 24 Nederlanders zijn betrokken bij een busongeluk in Zuid-Afrika. Veertien Nederlanders raken gewond, van wie 8 naar een ziekenhuis worden gebracht. De bus was onderweg van Durban naar Johannesburg. Het ongeluk gebeurde op de laatste dag van een 16-daagse rondreis.

Maart 2012: Een Belgische bus met scholieren verongelukt in een tunnel in Zwitserland. Er vallen zeker 28 doden, onder wie zeven Nederlandse kinderen.

Augustus 2010: Een Nederlandse bus van Eurolines raakt van de weg nabij het Franse Valenciennes. Eén persoon overleeft het ongeval niet, meer dan twintig mensen raken gewond, van wie zeven ernstig.

Oktober 2009: Een bus met ongeveer zestig Nederlandse leerlingen en hun leraren sloeg over de kop in Spanje bij Gerona. Eén 15-jarige leerlinge kwam daarbij om het leven. Twee anderen raakten zwaargewond en zeventien mensen liepen lichtere verwondingen op.

Juli 2009: Een bus met Nederlandse toeristen, onder wie een aantal verstandelijk gehandicapten, verongelukt ten noorden van Barcelona. Zes Nederlanders komen om het leven, tientallen mensen raken gewond. De chauffeur nam met te hoge snelheid een bocht, waardoor de bus van de weg raakte en kantelde.

Maart 2005: Op het Canarische eiland Gran Canaria raakt bij slecht weer een bus met 33 Nederlandse toeristen van de weg. Daarbij raken 28 mensen gewond. Twee Nederlandse vrouwen gaan met een traumahelikopter naar een ziekenhuis en komen om wanneer die een hoogspanningskabel raakt en neerstort.

Juni 2002: Bij de Duitse plaats Manching verongelukt een bus met 49 Nederlanders op weg naar Oostenrijk. Een vrouw komt direct om het leven, twee andere Nederlanders overlijden later in ziekenhuizen. In totaal raken 39 mensen gewond.

Maart 2002: Zeven mensen komen om en 27 mensen raken gewond door een ongeval bij de Franse stad Metz, waarbij een Nederlandse touringcar en een Italiaanse vrachtwagen betrokken zijn.

Augustus 2000: Bij de Franse plaats Valence komen vier Nederlandse buspassagiers om en raken 26 reizigers gewond.