Wat gaat er donderdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Voortzetting strafzaak tegen Willem Holleeder

Donderdag staat de tweede pro-formazitting in de strafzaak tegen Willem Holleeder op het programma. Holleeder zit nog in voorarrest en wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. De zussen en ex-vrouw van Holleeder hebben belastende verklaringen tegen hem afgelegd. Tijdens de eerste zitting in maart stelde het OM genoeg harde bewijzen te hebben tegen de topcrimineel.

2. Eurogroep buigt zich over Griekse schuldenkwestie

De Eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, buigt zich donderdag over de Griekse schuldenkwestie en of het land aansprak kan maken op de laatste tranche van het tweede noodpakket. Minister Dijsselbloem, die de Eurogroep voorzit, liet woensdag al weten somber te zijn over de haalbaarheid van een mogelijke deal. Athene onderhandelt al maanden met de geldschieters, zonder tastbaar resultaat en de tijd begint te dringen. Als het land vóór vrijdag geen akkoord bereikt, kan het zijn financiële verplichtingen niet voldoen en dreigt volgens de Griekse centrale bank uiteindelijk zelfs een ‘Grexit’.

3. Uitspraak in hoger beroep Ernst Jansen Steur

Donderdag doet het Arnhemse gerechtshof uitspraak in het hoger beroep in de zaak Ernst Jansen Steur. De ex-neuroloog is eerder veroordeeld tot drie jaar cel, onder meer voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van een patiënte. In hoger beroep heeft het OM zes jaar geëist.

4. Herdenking 200 jaar slag bij Waterloo

Donderdag is het tweehonderd jaar geleden dat het Brits-Nederlandse leger en Hannoverse en Pruisische troepen de Franse heerser Napoleon Bonaparte bij Waterloo versloegen. Die beroemde veldslag wordt de komende dagen uitvoerig herdacht. Hieronder een overzicht van de belangrijkste evenementen. De plechtigheid in Waterloo (11.00 - 14.00 uur) wordt onder meer bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en afstammelingen van de militairen die aan de slag deelnamen.

5. Ramadan van start

Voor de meeste moslims begint donderdag de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand. Tussen zonsopgang en zonsondergang laten ze hun eten en drinken staan en vrijen ze niet. Met het vasten gedenken moslims dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Die vormen samen de Koran. De ramadan vindt altijd plaats in de negende maand van de islamitische kalender, waarop een jaar ongeveer elf dagen korter is dan een 'westers' zonnejaar.

En verder...

- Gaat de rechtszaak in de prostitutiezaak in Valkenburg van start. Een 21-jarige man wordt verdacht van mensenhandel en aanzetten tot prostitutie, gepleegd in de periode van 23 september tot en met 14 oktober 2014.

- Wordt de zaak rond de afpersing van John en Linda de Mol inhoudelijk behandeld. De 70-jarige verdachte uit Zeist heeft al bekend.

- Gaat het festival De Parade van start. Tot en met 28 juni worden er in het Rotterdamse Museumpark meerdere theater-, dans- en muziekvoorstellingen georganiseerd. Daarna trekt het festival verder naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

- En onthult de VPRO donderdag een virtual reality-film tijdens het Mediapark Jaarcongres. De film sluit aan op de wetenschappelijke serie De Volmaakte Mens en zal gratis via de site van de omroep te downloaden zijn. 

Weer en verkeer

Donderdagochtend trekt de regen snel via Limburg weg. De rest van de dag schijnt de zon geregeld, met vooral in het noordoosten kans op een bui. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind wordt het 14 tot 19 graden. Vrijdag en zaterdag is het iets frisser en neemt de buiigheid toe.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht donderdag een reguliere ochtendspits. Lichte regen leidt mogelijk tot wat extra drukte.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie