Wat gaat er woensdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 17 juni 2015.

Uiteraard kunt u al deze nieuwsverhalen blijven volgen op NU.nl. Een pushbericht ontvangen? Klik dan in de NU.nl-app onder dit bericht op een van de onderwerpen en kies 'mijn nieuws + pushbericht'.

Klik hier om u in te schrijven voor de nieuwsupdate (mail) om 12.00 uur 

1. Oppositie overlegt met Wiebes over belastingstelsel

Vanaf 19.00 uur overleggen diverse oppositiepartijen met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over het coalitieakkoord over een nieuw belastingstelsel. Uit het overleg moet duidelijk worden of het kabinet tegemoet komt aan de oppositiewens om de inhoud van het coalitieakkoord openbaar te maken alvorens er onderhandeld kan worden. De coalitie heeft immers een aantal oppositiepartijen nodig voor steun in de Eerste Kamer.

2. Afluisteren advocaten door AIVD voor rechtbank

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en advocatenkantoor Prakken d'Oliveira eist dat de AIVD stopt met het afluisteren van advocaten. Woensdag dient de zaak in Den Haag. De advocaten vinden dat het aftappen van gesprekken met cliënten vooraf door een rechter moet worden getoetst. 

3. Eerste vaatje haring van 2015 in Scheveningen

Na enig uitstel wordt woensdag bij de Visafslag in Scheveningen het eerste vaatje van het haringseizoen geveild. De opbrengst komt ten goede van het Nationaal Ouderenfonds. Ambassadeur Ruben Nicolai opent de veiling om 14.00 uur. Daarna wordt de Hollandse Nieuwe gekeurd en start de officiële veiling om 15.15 uur.

4. Koninginnenrit Ronde van Zwitserland

In de Ronde van Zwitserland is woensdag de koninginnenrit. Na een rit van 193 kilometer eindigt de vierde etappe op de Rettenbachgletscher, een zeer lange en steile col. Voor Tom Dumoulin wordt het een zware opgave om zijn leiderstrui te behouden. Robert Gesink zal proberen de strijd aan te gaan met de andere klassementsrenners. De Ronde van Zwitserland, de laatste grote koers in de aanloop naar de Tour de France, eindigt zondag.

5. Mogelijk nieuwe slimme beveiligingscamera van Nest

Nest, maker van slimme huishoudelijke apparaten, houdt een persconferentie waar waarschijnlijk voor het eerst in lange tijd een nieuw product wordt aangekondigd. Nest biedt nu een slimme thermostaat en rookmelder aan. Naar verwachting wordt daar vanavond om 19.00 uur een slimme beveiligingscamera aan toegevoegd. Nest werd vorig jaar voor 3,2 miljard overgenomen door Google.

Weer en verkeer

De wind draait naar het zuidwesten en neemt woensdag overdag flink toe, bij zee tot krachtig. Er is eerst zon en het wordt 20 tot 22 graden. Laat op de dag volgt van het noorden uit regen. Donderdag is het licht wisselvallig en weer flink koeler.

De Verkeersinformatiedienst (VID) verwacht woensdag een lichte ochtendspits.

Bekijk het complete weerbericht, de actuele situatie op de weg en treininformatie