Als de voortekenen niet bedriegen, dan krijgt Danny Blind na de zomerstop de zware taak om het Nederlands elftal naar het EK in Frankrijk te leiden.

Bondscoach Guus Hiddink beslist tijdens zijn vakantie in Frankrijk of hij voortijdig een stap opzij zet voor zijn eerste assistent. Voor de KNVB is het ook bespreekbaar dat de geboren Zeeuw het een jaar eerder dan gepland voor het zeggen krijgt.

Het was vorige week in de aanloop naar de uitwedstrijd van Oranje tegen Letland alsof Blind al wist dat hij voor een snelle promotie bij de nationale ploeg stond. De assistent profileerde zich nadrukkelijk op de trainingen en leefde vurig mee tijdens de wedstrijd.

Grote ambitie

Het is de grote ambitie van de 53-jarige Blind om de nationale ploeg te leiden. Om die reden weigerde de 42-voudig international vorig jaar na het WK als assistent met Louis van Gaal mee te verhuizen naar Manchester United.

De oud-aanvoerder van Ajax wilde liever nog twee jaar aan de hand van de ervaren Hiddink lopen om hem vervolgens op te volgen.

De KNVB heeft alle vertrouwen in Blind. Anders is het niet te verklaren dat directeur Bert van Oostveen vorig jaar rond de aanstelling van Hiddink al verklapte dat Blind de nationale ploeg na het EK in Frankrijk in 2016 zou gaan leiden.

Teleurstellend

Als hoofdtrainer heeft de vader van middenvelder Daley nog niet laten zien dat hij geknipt is voor de functie van bondscoach. Na zijn loopbaan als speler droeg Blind alleen ruim een seizoen bij Ajax eindverantwoording.

Blind won de nationale beker, eindigde teleurstellend als vierde in de reguliere competitie, maar loodste zijn geliefde club via de play-offs alsnog naar de voorronde van de Champions League.

De leiding van Ajax had weinig vertrouwen in de oud-aanvoerder en besloot hem te ontslaan. Blind werkte daarna als technisch directeur bij Sparta en Ajax, voordat Van Gaal hem benaderde voor de functie van assistent bij het Nederlands elftal.

Verantwoording

Als rechterhand van Hiddink draagt ook Blind verantwoording voor de magere resultaten van Oranje in de EK-kwalificatie. Zeker omdat hij erg invloedrijk was bij het samenstellen van de selecties en opstellingen.

Nu Hiddink zich enigszins vergist lijkt te hebben in de functie van bondscoach, is de KNVB mogelijk genoodzaakt Blind te laten promoveren.

Veel geschikte kandidaten zijn niet beschikbaar en terwijl ook Ronald Koeman de functie ambieerde, koos Van Oostveen vorig jaar ondanks hevige kritiek voor de constructie met Hiddink en Blind.